|

Alerji yorgunluğundan nasıl kurtuluruz?

Hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntı gibi şikayetlerle kendini gösteren alerji hastalığı bazı kişilerde iş ve günlük yaşamı engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların yorgunluk hissi oluşturması ise ayrı bir sorun

Mezin Tanrıseven
00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:57 - 24/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Alerji yorgunluğundan nasıl kurtuluruz?
Alerji yorgunluğundan nasıl kurtuluruz?

KBB Uzmanı Op. Dr. Mustafa Üzeyir “Bu yorgunluğu gidermek için vücudun vitamin ve minerale değil aminoaside ihtiyacı vardır. Kişi yorgunluğun kısır döngüsünü kırmak için aminoasit ve türevlerini dışarıdan alarak vücudun ihtiyacı olan enerji mekanizmasını harekete geçirmelidir” dedi.

YAŞ SINIRI YOK

Op. Dr. Üzeyir hava ile taşınabilecek kadar hafif ve belirli boyutta olan, burun dokusunda depolanabilecek bitki, hayvan, protein parçaları ve yabancı maddelerin alerjiyi oluşturduğunu açıkladı. Üzeyir, “Sık görülen alerjenler çiçek polenleri, mantar sporları, hayvan derisi döküntüleri ve ev tozudur. Havayolu ile geçenlerin tedavisinde temel prensip bunlardan uzak durmak; mümkün olmuyorsa ilaç veya uygun aşı yaptırmaktır. Alerji bazı kişilerde yıl boyu, bazı kişilerde ise ilk ve sonbaharda yaşanır. Tamamen bünyenin bir tepkisidir. Yaş sınırı yoktur. Burunda kaşıntı-akıntı, hapşırma, gözlerde yaşarma-sulanma, öksürük gibi şikayetlerle kendini hissettiren alerjik reaksiyonlar özellikle sabah saatlerinde daha yoğun yaşanır” dedi. Op. Dr. Üzeyir yıl boyu süren alerjilerde çalışma ortamlarında bulunan ev tozu, nem, rutubet gibi unsurların alerjiyi tetiklediğini belirterek, “Klimalar, merkezi sistemi olan işyerleri ve evler, hava kirliliği, beslenme alışkanlıkları alerjiyi ön plana çıkardı. Alerji ilaçlarının ilk aşamadaki etkisi burnu açma, kaşıntıyı gidermeye yönelik olduğu için vücutta yorgunluğa sebep olabilir. Sağlıklı uyku uyuyamadığımız zaman bir yorgunluk hissederiz. Bu yorgunluk işimizi, verimliliğimizi etkiler” dedi.


NE YAPMALI?

Op. Dr. Mustafa Üzeyir alerji vakalarında tedavinin şart olduğunu söyleyerek uyardı: “Tedavi sırasında ilaçların oluşturduğu yorgunluktan kurtulmak için aminoasitlere ihtiyaç vardır. Kişiler bu durumlarda vitamin ve mineral desteği alıyor. Oysa vücudun enerjiye ihtiyacı vardır. Enerjiyi ortaya çıkaran ise aminoasitlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, bu aminoasitlerin sporcu dozlarını değil, günlük yaşantıdaki kas kullanımına göre ayarlanmış dozajlı olanlarını kullanmaktır.”



12 yıl önce