|

Aşılar masum mu?

Yüzyılın en önemli toplum sağlığı olaylarından biri de aşıdır. Antibiyotikler dahil hiçbir buluş ölüm oranını bu derecede düşürmedi. Peki artık aşılar masum mu?

.
00:00 - 22/04/2014 Salı
Güncelleme: 17:36 - 22/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Aşılar masum mu?
Aşılar masum mu?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tırtır anlatıyor:

Aşılama, bebeğimizi anne sütü ile beslemeden sonra çocuklarımız için yapabileceğimiz en önemli görevlerden biridir. Bende bir baba olarak biliyorum ki çocuklarımız için en iyi ve doğru olan şeyleri yapmak istiyoruz. Bu yüzden her şeyi ince eleyip sık dokuyarak karar veriyoruz.

Aşı kişileri içerdiği mikropların sebep olduğu hastalıklardan ve bu hastalıkların etkilerinden koruyan, zayıflatılmış canlı, ölü mikrop veya içeriklerinden yapılan özel ürünlerdir. Aşılama yüzyılımızın en önemli toplum sağlığı olaylarından bir tanesidir. Nedeni çok açık antibiyotikler dahil hiç bir buluş ölüm oranını bu kadar düşürmemiştir. İnsanoğlu özellikle yerleşik hayata geçtikten sonra salgınlar ciddi şekilde artmış, bunu azaltmak için kanalizasyon sistemleri, temiz su temini ve diğer bir sürü koruyucu yöntemler geliştirmiş, en sonunda aşı insan hayatını korumada yerini almıştır.

Bağışıklık bir hastalığın doğal olarak geçirilmesi yada aşılama ile sağlanabilir…

Doğal hastalıkta vücudumuz ciddi şekilde yıpranır, bazen kalıcı hasarlar, bazen de ölüm gibi hiç istemediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Aşılama ile ise hastalık daha hafif geçirilir, genellikle bir kalıcı hasar meydana gelmez. Burada en önemli olay hastalığın kolay atlatılması, hastaneye yatış, kalıcı hasar yada ölümle sonuçlanabilecek durumların ülke ekonomisi ve yakınını kaybeden insanımızın psikolojik etkilenimi ortaya çıkmamış olur.

Her bir aşıyı yaptırmamak buna karşın o hastalık için en az 10 kat fazla para harcayarak tedavi olmak demektir.

Hekimler olarak yaptığımız ve kesinlikle yapmamız gereken en önemli görevlerden birisi hastalığı oluşmadan bunu engelleyen koruyucu hekimlik görevidir. Çünkü bu yapılmadığında ortaya çıkan insanımızın ve ülkemizin tedavi giderlerine bağlı ciddi mali ve manevi kayıplara uğramasıdır. Örnek çok kolaylıkla karma aşılar içinde ve oral olarak yaptığımız çocuk felci aşısı yapılmadığında kalıcı nörolojik hasara sebep olmakta ve bir çok çocuğumuz ayağını, bacağını kullanamayarak engelli olarak büyümekte ve hiçbir zaman fiziki ve ruhsal olarak içlerindeki potansiyeli ülke için kullanamamaktadırlar. Benzer olarak yaptırılmayan kızamık aşısına bağlı olarak kısaca SSPE olarak adlandırılan kızamık virüsüne bağlı beyin iltihabı bir çok çocuğumuzun ölümüne sebep olmuştur. Her bir aşıyı yaptırmamak buna karşın o hastalık için en az 10 kat fazla para harcayarak tedavi olmak demektir. Aşılama ile insanoğlu çiçek virüsünü dünya üzerinden silmiştir, önümüzdeki yıllar içinde kızamık başta olmak üzere bir hastalığın yok olmasını ümit ediyorum.

Aşılamada bir diğer pencereden bakmak istiyorum. Çok hızlı azalmakla birlikte hala bazı anne babalar aşılara karşı önyargıya sahip. Sanırım bir kısmı yeterli bilgiye sahip olmadığı yada olamadığı için, bir kısmı da internette ve medyadaki dolaşan değişik bilgilerden etkilendikleri için bir takım çekinceleri mevcut. Hafızamda bazı hekim arkadaşların köylere aşılama için gittiklerinde çocukların saklandığı rivayetleri hala çok taze.

Peki aşılar masum mu?

Tabi ki yediğimiz, giydiğimiz, soluduğumuz ve kullandığımız bir çok madde gibi bunlara karşıda reaksiyonlar gelişebilir. Bir çok kişinin allerjisi olduğu kesin, bunlara karşı olan allerjik reaksiyonlar daha fazla değil. Her geçen yıl yeni nesil aşılarda yan etkileri ciddi bir şekilde azaldı. Buna bağlı olarak çok daha fazla aşıyı bir arada yapabilir hale geldik. Bir kısmımız ben aşılarını yaptırmadım bir şey olmuyor diyebilir.

Aşılar sağlık kurumlarında uygun şartlarda yapılmalı.

Bakanlığımızın sıkı takipleri ile yapılan aşılama oranları %95 lerin üzerinde olduğu için enfeksiyona sebep olan mikrop toplumda dolaşımı engellendiği için aşı olmayan bir kısım çocukta buna bağlı olarak etkilenme az olmakta.

Aşılamalar doğumla birlikte başlar yeni geliştirilen aşılarla birlikte yaşlılık dönemine kadar devam etmektedir. Yani ikinci çocukluk dönemine kadar. Tabiki burada yapılmak istenen şey insanların daha kaliteli bir yaşam sağlamaktır. Sağlıklı birey sağlıklı toplumları, üreten toplumları ifade eder.


10 yıl önce