|

Aşırı renkli ürünleri almayın

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, okul alışverişlerinde aşırı renkli ürünlerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Aa
00:00 - 13/09/2013 Cuma
Güncelleme: 12:05 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Aşırı renkli ürünleri almayın
Aşırı renkli ürünleri almayın

Ekuklu, yaptığı açıklamada, okul alışverişlerindeki en önemli kriterin markasız ürünlerin alınmaması olduğunu belirtti.

Markasız ve kalitesiz ürünlerin ucuz olduğunu ifade eden Ekuklu, ailelerin, bütçelerine uygun olsa dahi markasız ürünlerin çocuklarının sağlığı açısından riskli olduğunu bilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapılan araştırmaların da markasız ürünlerin sağlıklı olmadığını gösterdiğini aktaran Ekuklu, "Özellikle plastik ürünler, kokulu silgiler ve aşırı renkli boyalar, içerdikleri bir takım kimyasallar dolayısıyla büyük risk oluşturuyor. Ucuz ve kaynağı bilinmeyen ürünlerden kaçınmak gerekir" dedi.

Ekuklu, ucuz okul gereçlerinin, tiner ve buna benzer kimyasallar nedeniyle çocuklarda uzun vadede madde bağımlılığına kadar gidebilecek riskler ortaya çıkarabildiğini, içerdiği karbon nedeniyle kanserojen etkisinin de olabileceğini dile getirdi.

"Aşırı renkli ürünlerden kaçının"

Ekuklu, velilerin, özellikle aşırı renkli ürünlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

Renk arttıkça, ürünün içindeki kimyasalın, dolayısıyla taşıdığı riskin de arttığını belirten Ekuklu, şöyle konuştu:

"Renk arttıkça ürünün içindeki kimyasal, dolayısıyla taşıdığı risk de artmış oluyor. Okul gereçleri Türkiye'de üretilmişse Türk Standartları Enstitüsü'nün kalite damgasını aramak gerekir, İthal ürünse Avrupa Birliği standartlarını gösteren 'CE' logosu aranmalıdır. İlkokul çağındaki çocukların kullandığı suluklarda da plastik yerine cam olan ürünlerin tercih edilmesi lazım."

Ekuklu, boya kalemlerinin, çocukların kimyasalla doğrudan elle temas etmesine neden olduğu için büyük risk taşıdığını vurguladı.

Çocukların, satın alınan kokulu ürünlerin içindeki uçucu maddelere farkında olmadan maruz kaldıklarını dile getiren Ekuklu, şunları kaydetti:

"Bu uçucu maddelerin uzun vadede çocuklarda bağımlılık geliştirdiğini biliyoruz. Bir de plastik ve o plastik içerisindeki ürünlere temas ve maruz kalma sonucunda uzun dönemde kanserojen etkisinin olduğunu da söyleyebiliriz. O ürünleri kullanan çocuklarda kısa sürede bir etki görülmeyecek ama zaten çevresel risk faktörlerinin yıllar içerisinde giderek arttığını biliyoruz. Binlerce kanserojen madde var ve bunların ucuz maddelerde daha çok olduğunu biliyoruz. Onun için okul alışverişlerinde bu ürünlere dikkat etmek gerekir."

Kırtasiye çalışanı Burç Deniz de kırtasiye ürünlerinde sahte ve ucuz ürünler satmadıklarını, müşterilerine orijinal ve kaliteli ürünler almalarını tavsiye ettiklerini belirtti.


11 yıl önce