|

Aşıyla obezite tedavisi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi''nde yapılan araştırmalar sonucunda, aşıyla obezite tedavisinin mümkün olduğu kanıtlandı. "Adenovirüs" türünün obeziteye yol açtığı sonucundan yola çıkan uzmanlar, "adeno 36" virüslerine karşı aşı geliştirdi. Hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde elde edilen sonuçlar olumlu bulundu.

Cihan
00:00 - 19/11/2013 Salı
Güncelleme: 13:01 - 19/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Aşıyla obezite tedavisi
Aşıyla obezite tedavisi

CBÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, yaptığı açıklamada, ''Aşılı grupta karaciğer ve karın bölgesinde yağ birikiminin, enfekte ettiğimiz gruptan çok az olduğunu veya hiç olmadığını gözlemledik. Bu da bize aşının çok etkili ve adeno 36'ya bağlı obezitenin önlenmesinde çok önemli bir aşama olduğunu düşündürdü.'' dedi. Şanlıdağ, araştırmanın dünyada ilk olması ve global bir hastalık olan obeziteyle mücadelede bir tedavi seçeneği olabileceğini göstermesi açısından büyük öneme sahip bulunduğunu söyledi. Obezetiye yol açtığı olduğu düşünülen en önemli sebepler arasında genetik, çevresel, nöronal ve endokrin faktörlerin gösterildiğini dile getiren Prof. Dr. Şanlıdağ, obezitenin bütün dünyada bulaşıcı hastalıklara benzer şekilde hızla yayılım göstermesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın olarak tanımlandığını, çeşitli mikropların obeziteyle ilişkisi olabileceği görüşünü gündeme getirdiğini söyledi.

Şanlıdağ''ın çalışma grubunda yer alan Prof. Dr. Seda Vatansever de şunları söyledi: ''Yaptığımız çalışmalarda, özellikle karaciğer dokusunda ve yağ dokusunda boyamaların olduğunu gördük. Aşının, obeziteyi deneysel modellerde azalttığını göstermiş olduk.''

Obeziteye karşı geliştirilen aşı, dünyadaki bilimsel yayınlarda da yer buldu.


10 yıl önce