|

Ayçekirdeği, dişleri koruyor

Ayçekirdeği, çocuklar için besleyici olmasının yanında diş sağlığını da koruyor.

İha
00:00 - 6/11/2012 Salı
Güncelleme: 18:14 - 6/11/2012 Salı
Yeni Şafak
Ayçekirdeği, dişleri koruyor
Ayçekirdeği, dişleri koruyor

Çocukların diş sağlığını korumalarında günde iki kez dişlerini fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli olarak dişçiye gitmek etkili iken, bakteriler yemekten hemen sonra dişlere saldırmaya başlıyor ve bu saldırı 20 dakika devam ediyor. Uzmanlar, çocuklara besleyici olmasının yanında diş sağlığını koruyan ayçekirdeği gibi atıştırmalıklar vermenin de başka bir etkili yöntem olduğunu belirtiyor.

Ayçekirdeğinin sağlıklı dişler için en iyi beş gıdadan biri olduğunu belirten ''Astro Nutrition'' adlı site, ayçekirdeğinin sert dokusu sayesinde dişin yüzeyinden bakteriyel tabakayı kazıdığını dile getirdi. Ayçekirdeğinin ağız kokusu ve dişlerin çürümesine neden olan bakterilerle savaşma işlevi de gördüğü kaydedildi.

AOL Sağlık Grubu''na göre ise, ayçekirdeğinin içerdiği kalsiyum ve potasyum gibi bazı besleyici maddeler de çocukların dişleri için yararlı. Bir porsiyon (28 gr) ayçekirdeği, 19,6 mg kalsiyum, 238 mg potasyum, 5,4 gr protein ve 3 gramı lif olan 7 gr karbonhidrat içeriyor.

Bir porsiyondaki 14 gr yağ yüksek olduğundan çocukların ayçekirdeğini aşırıya kaçmadan yemesine dikkat edilmesi gerektiği de belirtiliyor. Çocukların şeker, krakerler, meyve pestilleri ve kurabiyelerin yerine ayçekirdeği yemesinin de daha iyi olacağı dile getiriliyor.

''Kids Health'' çocuk sağlığı sitesi de, avuç avuç ayçekirdeği vermeden önce çocuğun çekirdeğin nasıl yenmesi gerektiğini anlayacak yaşta olduğundan emin olunması uyarısında bulunuyor. Kabuklu ayçekirdeğinin küçük çocuklar için boğulma riski yaratabileceği ve 4 yaşından küçük çocuklara verilmemesi gerektiği belirtiliyor.

11 yıl önce