|

Bakışlarda derinlik yoksa şaşı olabilirsiniz

İstanbul Birincigöz Hastanesi doktorlarından Uzm. Dr. Serap Talaz, şaşılığın çocuklarda üçüncü boyut ve derinlik hissini yok ettiğini, erişkinlerde ise çift görmeye yol açtığını söyledi.

Cihan
00:00 - 16/02/2013 Cumartesi
Güncelleme: 11:56 - 16/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakışlarda derinlik yoksa şaşı olabilirsiniz
Bakışlarda derinlik yoksa şaşı olabilirsiniz

Serap Talaz, 2 gözünde aynı noktaya baktığını beynin 2 ayrı gözden gelen görüntüyü birleştirerek 3 boyutlu görüntü oluşturduğunu kaydetti. Şaşılık yaşandığında gözlerin farklı noktalara baktığını ifade eden Talaz, ''Gözlerden biri tam karşıya bakarken ötekisi içe, dışa, yukarı ya da aşağıya kayar ve diğer gözden farklı bir noktaya bakar. Bu durumda gözlerden beyne 2 farklı görüntü aktarılır. Beyin ise yanlış yöne bakan gözden gelen görüntüyü yok sayar ve sadece karşıya bakan gözün ilettiği görüntüyü kabul eder. Sonuç olarak şaşı çocuklarda derinlik hissi oluşmaz, erişkinlerde ise çift görme meydana gelir. Çocukta şaşılık, kayan gözde görmenin azalmasına yani göz tembelliğine de (amblyopi) neden olur." şeklinde konuştu.

Şaşılığın en önemli belirtisinin gözde kayma olduğunu söyleyen Talaz, çocukların parlak gün ışığında kayan gözü kıstığını ve bu duruma bağlı olarak çocukların gözlerini düzgün tutabilmek için kendisine baş pozisyonu geliştirdiği vurguladı. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden olmadığını söyleyen uzman doktor, problemli hamilelik dönemi, çocuğun gelişim süreci ve geçirdiği hastalıkların da etken olabildiğini kaydetti. Talaz, şaşılığın belirtilerini gözde meydana gelen kayma, baş ağrısı, çift görme, baş ve yüzün bir yana dönük olması olarak tanımladı ve şaşılık probleminin tedavisini şu sözlerle anlattı:

"Bazı tip şaşılıklar görme kusuruna bağlı olarak oluşur. Hasta gözlük kullanmaya başladıktan sonra şaşılık düzelir. Hastanın gözünde tembellik var ise kapama tedavisi uygulanır. Cam ve özel cihazlar yardımıyla yapılan egzersizler Ortoptik tedavi yöntemidir. Bu tedavi ile her 2 gözde görme yeteneği ve derinlik hissi kazandırılır. Botox tedavisi ile kaymaya neden olan kas içerisine botilinum toksin enjeksiyonu yapılır, gözde paralellik sağlanır. Ancak etkisi 6 ay kadardır ve daha çok sinir felcine bağlı şaşılıklar gibi özel durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Cerrahi müdahale de şaşılık ameliyatları çoğunlukla göz küresinin dışında yer alan kaslar üzerinde gerçekleşir. Şaşılığın düzeltilmesi ve gözler arasındaki paralelliğin sağlanması için çeşitli tekniklerle bu kasların güçleri arttırılır, azaltılır veya kasların etki noktaları değiştirilir. Yine erişkinlerde göz tembelliği, neurovizyon tedavisiyle tedavi edilir. Başarı oranı çok yüksek olan şaşılık operasyonlarında hasta aynı gün taburcu edilir ve ertesi gün normal hayatına dönebilir."

Çocuklarda göz muayenesinin yeni doğan döneminden başlayarak yapılmasını gerektiğine dikkat çeken Talaz, ''İlk muayene yeni doğan odasında deneyimli bir hemşire veya çocuk doktoru tarafından yapılmalı. Daha sonra 6. ve 18. aylarda çocuk doktoru veya aile hekimi tarafından genel göz sağlığı muayenesi yapılmalı. Bu dönem içinde ebeveynler göz kayması, kapak düşüklüğü, sık göz kırpma, gözlerini ovuşturma gibi normal dışı bir bulgu gördüklerinde göz doktoruna başvurmalı. Gözler tamamen normal görünümde olsa bile her çocukta 3 yaşında mutlaka ilk göz muayenesi yapılmalı.'' ifadelerini kullandı.

11 yıl önce