|

Bayram için beslenme önerileri

Bayramda kısa sürede verilen kiloların geri alınması mümkün. İç Hastalıkları Uzmanı Özgür Şamilgil bayramların en güzel ritüeli sabah kahvaltısına dikkat çekiyor.

YENİSAFAK.COM.TR / SAĞLIK
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 14:06 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Bayram için beslenme önerileri
Bayram için beslenme önerileri

Orucun, bilinçli uygulandığında sağlık açısından getirdiği faydalar tartışmasız. Ülkemizde Ramazan'dan her dört kişiden birinin kilo alarak çıktığı tahmin ediliyor. Sağlıklı bir Ramazan geçirenlerin ise kilo almadığı hatta verebildiği biliniyor. Bu avantajın bayramda yanlış beslenmeyle kısa sürede kaybedilme tehlikesi var. Hatta kısa sürede verilen kiloların geri alınması mümkün. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden İç Hastalıkları Uzmanı Özgür Şamilgil bayramların en güzel ritüeli sabah kahvaltısına dikkat çekiyor.

Bayramda kilo almanın en önemli iki sebebi var!

Birincisi, egzersiz yapılmadan, iki öğüne ve kısa bir zaman dilimine sıkıştırılan beslenme şekli metabolizmayı yavaşlatarak vücudun daha az kalori yakmaya başlamasına neden oluyor. Aslında uzun açlık süreleri vücuda yağ yakar konuma getiriyor.

Ramazan sonrası ise kısa aralıklarla beyaz unlu gıdalar, pirinç, patates, baklava gibi hamurişi, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye geçildiğinde yağ yakımı duruyor. İkincisi açgözlülük, doyumsuzluk hissi ön plana çıkıyor ve besin yani fazla kalori alımı da artıyor.

Vücudun eski düzenine birden bire uyum sağlaması mümkün olmadığından gelin yol haritamızı birlikte belirleyelim:

Egzersiz bir yaşama kesinlikle HAYIR!

Hareketsiz yaşam kilo almanın ve hızlı yaşlanmanın en önemli nedenlerinden biri olduğundan Ramazan sonrası hemen egzersize başlamak gerekiyor. Yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi herhangibir bir egzersiz en azından metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı oluyor.

Kahvaltı nasıl yapılmalı?

Sahur kadar erken olmasa da vücudun içsel saatini çok şaşırtmamak için mümkünse çok erken kahvaltı yapılmalı. Öğlene doğru çabuk acıkmamak ve misafirliğe gidildiğinde fazla iştahla sofraya oturmasak için protein ve yağ ağırlıklı bir kahvaltı tercih edilmeli. Bunun için yumurta, tereyağı, yoğurt, süt, peynir, hafif zeytinyağı gezdirilmiş roka, maydanoz, yeşil biber, salatalık, domates, az miktarda bal veya ev yapımı az şekerli reçel, çavdar veya tam tahıllı ekmek veya bunun yerine badem, ceviz, fındık ve şeker dengeleyici özelliği nedeniyle tarçın çayı tüketilebilir.

Misafirlikte nelere dikkat edilmeli?

Uzun oturtulacak bir sofra öncesi 1 bardak su ve sebze veya yoğurt çorbası içilirse, midenin daha çabuk gerilmesi sağlandığında doyma hissi o kadar çabuklaşıyor. Kızartma yerine zeytinyağlı sebze tüketimi barsaklarımızı çalıştırıyor.

Yavaş yavaş çiğnemek…

Yavaş çiğnemek daha erken doymayı sağlıyor. Ekmek, börek gibi hanım işlerini yemek ise ani şeker yükselmesini takiben birkaç saat içinde şeker düşüklüğüne neden olarak kısa sürede acıkmaya ve tatlı yeme arzusuna neden oluyor. Yemek sindirilmeden hemen üzerine yenen şerbetli tatlılar da aynı durumu tetikliyor.

Tatlıya DUR diyebilecek miyiz?

Ramazan bayramında ev ziyaretlerinde daha az kilo almak için ziyarete tok gitmek faydalı oluyor. Bu sayede nefsinize daha kolay hakim oluyor, ikramları geri çevirmede zorluk çekmiyorsunuz. Yanınızda götüreceğiniz tatlıyı, size de ikram edileceği için sütlü tatlılardan tercih etmenizde fayda var. Kendi hazırlayacağınız az şekeli meyve tatlıları da uygun bir seçenek.

Şeker ikramı yerine küçük tabaklarda kuru meyve ikramı da faydalı olacaktır. İkram edilen şerbetli tatlıları geri çevirmeseniz de çok küçük parçalar halinde tüketmeniz gün boyu alacağınız toplam miktarı sınırlayacaktır.

Tatlıyla birlikte su tüketin…

Tatlıya beraber su tüketmeniz, hem erken tokluk hissi yaratacak, hem şekerin yaratacağı su kaybını karşılayacak hem de ani şeker yükselme hızını azaltacaktır. Özellikle su içeriği yüksek karpuz, erik gibi meyveler tatlı yeme ihtiyacını azaltmaktadır. Ayrıca tatlıların üzerine bol miktarda tarçın serpmek kan şekeri üzerine olumsuz etkisini azaltacaktır. Yağlı yemeklere de eklenen tarçının kolesterol yükselmesini yavaşlatıcı etkisi olduğu da bilinmektedir.

Acılı ve tuzlu besinlerin matematiği…

Bu tür besinler susama ihtiyacını arttırdığı gibi daha sık acıkmaya da neden olmakta, tatlı ikramlarını geri çevirmeyi zorlaştırmaktadır. Sosis, salam, sucuk yerine haşlama, ızgara veya fırın yemekleri tercih edilmesi bu açıdan faydalı olacaktır.


10 yıl önce