|

Bayramda beslenme düzenine dikkat!

Bayram öncesi uyarıda bulunan Medical Park Elazığ Hastanesi Diyetisyeni Penbe Berna Karaca, ilk günlerde yeme içmeye aşırı yüklenilmemesini ve sütlü tatlıların daha fazla tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

İha
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:21 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Bayramda beslenme düzenine dikkat!
Bayramda beslenme düzenine dikkat!

Diyetisyeni Penbe Berna Karaca, Ramazan ayında beslenme düzeni değiştiği için öğünlere dikkat edilmesini aşırı tatlı ve çikolata yenilmesinden kaçınılmasını istedi. Şerbetli tatlılardan çok sütlü tatlıların tercih edilmesini isteyen Karaca, içecek olarak da taze sıkılmış meyve suyu ile ayranın daha sağlıklı olacağını kaydetti. Diyetisyen Karaca, "Ramazan ayında beslenme düzeni değişiyor ve öğün sayısı düşüyor. Bayramın gelmesiyle normal beslenme düzenine geçen bireylerde genellikle eskisinden de fazla yeme eğilimi görülüyor. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir" dedi.

SÜTLÜ TATLI VE TAZE MEYVE SUYU

Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak ikramlar olacağına dikkat çeken Karaca, "Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı, kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Ayrıca gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş ve azar azar yenilmelidir. Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, boş enerji kaynağı olan içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran içecekler sunulmalıdır. Bunlar daha sağlıklıdır" diye konuştu.

ŞEKER, KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT

Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Karaca, "Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri gereklidir, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdırlar. Şeker ve tatlıları fazla kaçırmamaları en asgari şekilde tüketilmelidir. Ramazan ayı boyunca su tüketim alışkanlığı değiştiği için bayram süresince sıvı tüketimine dikkat etmelidirler. Her birey için günlük sıvı ihtiyacı farklı olmakla birlikte ortalama 8-10 bardak su yeterli olacaktır" şeklinde konuştu.

Bir ürünü alırken mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Karaca, şeker ve şekerli ürünleri satın alırken de Bakanlık izini olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmesini gerektiğinin altını çizdi.

10 yıl önce