|

Böbrek doğurdu!

'Doğal Açıklık Cerrahisi'' olarak adlandırılan NOTES yöntemiyle annenin böbreği doğum yapar çıkartılarak oğluna nakledildi.

İha
00:00 - 29/03/2013 Cuma
Güncelleme: 10:19 - 29/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Böbrek doğurdu!
Böbrek doğurdu!

Bu yöntemin 2009 yılında literatüre girdiğini açıklayan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ''O dönemden bu yana belli bir aşama kaydeden bu özel yöntemi bayan vericilere uyguluyoruz. Bu yönteme kabaca böbrek doğurma yöntemi diyebiliriz. Kadından böbrek çıkartılarak alıcıya takılıyor. Kadınlara verilen

doğum yapma

özelliğini, biz böbrek çıkarırken kullanıyoruz. Bu hastalar bu yöntemle çok kısa sürede hastaneden çıkıp, normal yaşamına dönebiliyorlar. Çünkü vücutlarında herhangi bir kesi olmadan organı çıkarıyoruz'' diye konuştu.

VERİCİNİN VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUYOR

Yönteme yaklaşımlarının iddialı olduğunu, tepki de görebildiği fakat açık yöntemle böbrek çıkarmanın cerrahi bir suç olduğunu açıklayan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, ''Çünkü vericiler zaten hiç hasta olmayan ve bir yakınlarını kurtarmak isteyen kişiler. Bu kişilere yapılan operasyonun yüzde 100 başarılı ve doğal bütünlüğünü bozmayacak bir şekilde olması gerekir. Bilinen en iyi yöntem de doğal açıklıktan, vajinadan böbreğin çıkarılması işlemidir'' şeklinde konuştu.

Hastası Levent Görüşük''ün üç ay önce şikayetlerinin başlamış olduğunu, yapılan tetkiklerde böbrek fonksiyonlarında bozulma saptandığını belirten Prof. Dr. Gürkan sözlerine şöyle devam etti: ''Böbrek hastalıkları halsizlik, bitkinlik, genel yorgunluk ile ortaya çıkar. Mevcut hastalığın yıllar içinde ilerlemesi kendini böyle gösterir. Hastamızda bu belirtiler saptandıktan sonra son derece duyarlı bir nefrolog tarafından diyalizin yıkıcı etkileri ile hiç karşılaşmadan nakil için yönlendirilmiş. Vefakar anne sayesinde de hastamız diyalize hiç girmeden hemen nakil olma şansını yakaladı.''

KANSERİ ATLATAN HASTA BÖBREK VEREBİLİR

Böbreğini veren annenin daha önce meme kanseri nedeniyle operasyon geçirdiğini anlatan Prof. Dr. Gürkan, ''Anne, ''böbreğimi verebilir miyim?'' diye sorduğunda sakıncası olmadığını yaptığımız testler sonucu belirttik. Zaten kanser tedavisinin üzerinden 5 yıl gibi uzun bir süre geçmişti. Canlı verici adaylarımıza belirtelim, organ vericisi olarak dışlanmadan önce mutlaka işi bilen organ nakli hekimleri ile görüşün. Daha önce kolon tümörü, meme kanseri, cilt tümörü geçirmiş birçok kişiden böbrek alıp, nakil yapabildik ve takiplerinde problem olmadığını gördük. Bunu sadece biz değil tüm dünya literatürü de bu şekilde kabul ediyor. Bu açıdan memesi alınarak kanseri atlatan annemiz ikinci bir operasyonu da çocuğunu kurtarmak için oldu. Önce çocuğunu doğurdu, bir de ona böbrek doğurdu'' şeklinde konuştu.

VÜCUDUMDA KESİ YOK

27 yaşındaki annesinden aldığı böbrekle sağlığına tekrar kavuşan Levent Görüşük, ''Yaklaşık 3 ay önce böbrek fonksiyonlarımın bozulduğunu öğrendim. Sivas''taki doktorum diyalize girmeden nakil olmamı önerdi. Burada tüm hocalarım sayesinde çok rahat bir ameliyat geçirdim'' diye konuştu. 48 yaşındaki anne Necla Görüşük, 5 yıl önce meme kanser nedeniyle memesinin tekinin alındığını, kemoterapi gördüğünü ve hala hormon ilaçları kullandığını belirtti. Anne Görüşük, ''Bu durumun sorun olmadığını Alihan hocamızın sayesinde öğrendik. Şu an çok iyiyim. Ameliyat şekli çok iyiydi, vücudumda hiçbir kesi yok. 2-3 gün içinde ayağa kalktım'' dedi.


11 yıl önce