|

Böbrek nakli birinci sırada

Dört böbrek naklinden biri canlı vericiden...

Aa
00:00 - 2/11/2012 Cuma
Güncelleme: 15:19 - 2/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Böbrek nakli birinci sırada
Böbrek nakli birinci sırada

Prof. Dr. Alihan Gürkan, Türkiye'de canlı vericiden yapılan organ naklinin kadavradan fazla olduğunu belirterek, daha çok tercih edilen kadavradan organ nakli konusunda bilincin artırılması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Alihan Gürkan, yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışı konusunda umut verici gelişmeler yaşansa da nakildeki bağış oranının yüzde 24 olduğunu belirterek, canlı vericiden yapılan 11 bin 239 böbrek nakli vakasına karşılık, kadavradan yapılan böbrek naklinin 3 bin 290'larda kaldığını, arada yaklaşık 3,5 kat fark bulunduğunu kaydetti. 

Canlıdan daha fazla böbrek nakli yaptıklarını aktaran Gürkan, ''Oysa kadavradan nakli her zaman canlı vericiden nakle tercih ediyoruz. Bu alandaki bilincin artırılması için daha çok çalışmamız lazım'' ifadesini kullandı.

Gürkan, 2011 yılı sonu itibariyle 14 bin 559 ile böbrek naklinin tüm nakillerde başı çektiğini vurgulayarak, böbrek naklinde canlı vericili nakillerin çoğunlukta olduğunu, yaklaşık her dört böbrek naklinden birinin canlı vericiden yapıldığına dikkat çekti.

Karaciğer nakillerinde yine 2011 sonu itibariyle toplam 4 bin 489 nakil yapıldığını, bunun içinde canlıdan nakil sayısının 2 bin 831, kadavradan ise bin 658 olduğunu dile getiren Gürkan, yine geçen yıl 502 kalp, 158 pankreas, 19 akciğer, 4 kalp ve akciğer, 14 ince barsak nakli yapıldığını bildirdi.

Türkiye'de canlı veya beyin ölümü gerçekleşen yakınlarının organlarını bağışlayanların sayısı az olduğu için uygun böbrek ve karaciğer bulmanın zor olduğunu anlatan Gürkan, organ bağışı sayısının artması için de yapılması gerekenleri şöyle aktardı: 

''Ülkemizde son yıllarda beyin ölümü tespit sayıları artmış ve 2011 sonu itibariyle bin 300 civarında beyin ölümü tespit edilmiştir. Bu gelişme olumlu olsa da yeterli beyin ölümü tespiti yapamadığımızı söyleyebiliriz. Ayrıca halkın organ nakli konusunda bilgilendirilmesi ve günümüzde yüzde 24 olan organ bağış oranının artırılmasına çalışılmalıdır. Yazılı ve görsel basında konunun sıcak tutulmasına yönelik çalışmalar yapılması çok önemlidir. Bu eğitim okulda başlamalı, hayatın her safhasında devam ettirilmelidir.''

Böbrek naklinin, böbrek yetmezliğinin tedavisindeki en kaliteli çözüm olduğunu vurgulayan Gürkan, organ nakli olmayan çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğinin daha fazla yaşandığını, erişkinden alınarak çocuğa takılan böbreğin zaten daha fazla büyümediğini, çocuklar büyüdüğü için de bu organların varlığının çocuğun sağlığı açısından sorun yaratmadığını anlattı.


11 yıl önce