|

Bu hastalık çok ciddi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar, son günlerde alzheimer hastalığını konu alan filmlerin yapılmasının hastalığın ciddiyetini ortaya çıkardığını ve hekimlere başvuru sayısını artırdığını bildirdi.

Aa
00:00 - 19/11/2013 Salı
Güncelleme: 12:22 - 19/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Bu hastalık çok ciddi
Bu hastalık çok ciddi

Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen 49. Ulusal Nöroloji Kongresi'ne katılan Bakar, yaptığı açıklamada, alzheimer hastalığının en önemli belirtisinin unutkanlık olduğunu ve hangi yaşta olursa olsun unutkanlığın basite alınmaması gerektiğini vurguladı.

Alzheimer hastalığını daha önce 60-70'li yaşlardan sonra ortaya çıkan bir hastalık olarak gördüklerini ancak bugün 40-50'li yaşlarda da görülmeye başladığını dile getiren Bakar, hastalığın görüldüğü kişilerin yakın geçmişi unuttuğunu, günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremediğini, dikkat dağınıklığı ve kaybolma sorunları yaşadıklarını ifade etti.

Alzheimerın kişilik bozukluğu da oluşturabildiğine işaret eden Bakar, "Daha önce sakin olan bir kişi huzursuz olabilir. Ya da huzursuz olan bir kişi sakinleşebiliyor. Bu tür belirtileri gösteren kişilerin takip altında tutulması gerekir. Bu belirtileri gösteren kişilere bazı tetkikler uygularak tanı koyuyoruz" dedi.

Tamamen iyileştiren bir tedavisi yok

Prof. Dr. Bakar, alzheimer hastalığını tamamen yok eden bir tedavinin bulunmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İlaçlarla hastalığı yavaşlatan bir tedavi uyguluyoruz ama bütünüyle ortadan kaldıran bir tedavi henüz ortaya konulmuş değil. Boyundan iğneler yoluyla bir tedaviden bahsediliyor. Bu, tamamen doğru olmayan bir tedavi biçimi. Yapan meslektaşlarımızın olduğunu biliyorum ama doğru bir tedavi değil."

Bakar, alzheimer hastalığı ile ilgili aşı tedavisinin de uzun süre gündemde kaldığını ancak başarılı sonuçlar elde edilemediği için uygulamanın kullanılmadığını dile getirdi.

Beslenme ve yaşam tarzı önerileri

Alzheimer hastalığından korunmak için sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğine işaret eden Bakar, kalp için iyi gelen şeylerin beyin için de iyi geldiğini kaydetti.

İnsanların hipertansiyon, kalp, kolesrol, şeker hastalıklarına yönelik uyguladıkları beslenme koşullarını alzheimer hastalığına da uygulamalarını öneren Bakar, içine kapanık olunmaması, sosyal çevre içinde bulunulması, bulmaca çözülmesi, gazete, kitap okunması ve gündemin takip edilmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.

Bakar, alzheimer hastalığına ilginin son günlerde daha da arttığını, insanların bilinçlendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Özellikle hastalığı konu alan filmler farkındalık oluşturdu. Son günlerde alzheimer hastalığını konu alan filmlerin yapılması, hastalığın ciddiyetini ön plana çıkardı. Bu tür filmlerden etkilenerek bize başvuran kişi sayısında bir hayli artış var. Hepsine alzheimer teşhisi koymuyoruz ama insanların bir belirti üzerine hızlıca hekimlere ulaşmaları doğru bir davranış. Bu, bizim için de son derece önemli."


10 yıl önce