|

Doğal maden selenyumla tiroid tedavisi mümkün olabilir

00:00 - 25/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 00:08 - 25/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Doğal maden selenyumla tiroid tedavisi mümkün olab
Doğal maden selenyumla tiroid tedavisi mümkün olab

“Otoimmün tiroidit (Haşimato hastalığı)” ülkemizde hemen hiç tanınmasa da, her yüz kadından ortalama 13'ünü, her yüz erkekten 3'ünü etkileyen bir hastalık. Hastalığa yakalanan hastaların % 90'ından fazlasında tiroid bezi harap oluyor ve kalıcı tiroid hormonu yetersizliği başlıyor.

Kilo alma, unutkanlık, zihni faaliyetlerde yavaşlama, aşırı üşüme gibi bulgularla hekime başvuran hastalar, genellikle hastalığın ilerlemiş evresindekiler. Ayrıca bu hastalarda, bazı tiroid bezi kanserlerinin görülme sıklığı da artıyor. Yakın zamana dek 'sadece takip edilip, tiroid bezi harap olmaya başlayınca, tiroid hormonu takviyesi' yapılabilen bu hastalıkta doğal bir maden olan selenyum ile baskılayabildiği belirlendi.

ÜLKEMİZDE İLK ÇALIŞMA

Bu konuda Alman ve Yunan profesörlerden sonra, ülkemizdeki ilk çalışma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda görev yapan Uzman Doktor Ömer Türker ve ekibi tarafından tamamlandı ve çalışma en saygın tıp dergilerinden olan “Journal of Endocrinology”de yayınlandı. Bu yeni tedavi şekli konusunda dünyanın en kapsamlı çalışması olan bu makale, internette en çok okunan 50 makale arasında şu an birinci sırada yer alıyor. Ciddi bir yan etkisi olmayan selenyum, her insanın günde ortalama 70 mikrogram alması gereken doğal bir element. Bu hastalarda yapılan tedavi ise elementin sadece biraz daha yüksek dozda (200 mikrogram/gün) uygulanmasından ibaret. Araştırma tezini hazırlayan Dr. Ömer Türker, yurtdışında ilgiyle karşılanan bu tedavi yöntemi için Sağlık Bakanlığı'ndan destek beklediklerini söyledi.


17 yıl önce