|

Ekmeksiz hayatın tadı yok

Günlük beslenmede kalori kısıtlamasında bulunmak için, gerek kadınlar gerekse erkekler ekmek tüketmeyi kesiyor. Ancak ekmeğin vücuda 2 büyük faydası var. Birincisi kan şekerini dengeliyor, ikincisi ise sinir sistemi için çok gerekli olan vitaminlerin alımına katkıda bulunuyor

00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:47 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Ekmeksiz hayatın tadı yok
Ekmeksiz hayatın tadı yok

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, günlük beslenmesinden ekmeği çıkarmak isteyenlere bir kez daha düşünmelerini öneriyor. Neden mi? İşte cevabı...

DİYET YAPARKEN HİÇ EKMEK TÜKETMEMEK DOĞRU MU?

Diyet yaparken veya sağlıklı bir beslenme düzeninde hiç ekmek yememek doğru bir beslenme alışkanlığı değil. Zayıflamayı planlayan kişinin, beslenmesinden karbonhidrat grubunu (çikolata, pasta, şeker) tamamen çıkardığı için vücudun, özellikle de beynin ihtiyacı olan enerji gereksinimini ekmek grubuyla alarak sağlaması gerekiyor. Bu şekilde kan şekerinin dengeli bir şekilde değişimi sağlanıyor ve şiddetli açlık duygusu yaşanmıyor. Ayrıca sinir sistemi için gerekli olan vitaminler ekmeklerle alınmış oluyor.

EKMEK NE ZAMAN FAYDALI, NE ZAMAN ZARARLI?

Ekmek, miktarı kişiye uygun olacak şekilde ve kaliteli cinsi tercih edildiğinde faydalı oluyor. Ekmeğin cinsi tam buğday, çavdar veya kepekli olmalı.

SAĞLIKLI BİR İNSAN GÜNDE KAÇ DİLİM EKMEK YEMELİ?

Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır.

BEYAZ EKMEK BESLENMEDEN ÇIKARILMALI?

Özellikle kronik hastalığı (diyabet, tansiyon, kalp) olan kişilerin posaya fazla ihtiyaçları olduğu için beyaz ekmek yerine diğerlerini tercih etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Yine kronik olarak kabızlık problemi olan kişilerin de posa ihtiyacı fazla olduğu için tam buğday veya çavdar ekmeğini tercih etmeleri bağırsak hareketleri açısından daha fazla yarar sağlayacaktır. Sadece aşırı kansızlık şikayeti olan kişilerin, demir emilimini olumsuz yönde et-kileyeceği için kepekli ekmeği sürekli tüketmemeleri, dönüşümlü olarak beyaz ekmek de yemeleri daha doğru olacaktır.

EKMEĞİ TAMAMEN YASAKLADIĞINIZ KİŞİLER VAR MI?

Zayıflamak adına ekmeği tamamen yasakladığımız kişiler kesinlikle yok. Fakat bazı sindirim sisteminde gelişen hastalıklar var ki onlardan biri de çölyak. Çölyakta unun yapısında bulunan gluten o kişinin sindirim sistemini olumsuz etkilediği için hiç tüketmemesi gerekiyor. Tabii bunun alternatifi olan glutensiz unla yapılmış veya mısır ekmekleri tercih edebilir.

HİPOGLİSEMİDE, DİYABETTE EKMEK YEMEMEK DOĞRU MU?

Hipoglisemide veya diyabette ekmeği tamamen tüketmemek doğru bir uygulama değil. Bu hastalıklarda kana hızlı karışan kan şekeri ritmini hızlı bozan basit karbonhidratları (şeker, çikolata, pasta) beslenmeden uzaklaştırmak gerekiyor.


10 fındık 10 badem...

BAZI UZMANLAR, EKMEK YERİNE KURUYEMİŞ TÜKETMENİN DAHA YARARLI OLDUĞUNU SAVUNUYOR.

Kişi sağlıklı bir bireyse beslenmesine fındık, ceviz ve badem gibi besin değeri yüksek gıdalarla destek olabilir, fakat onların da miktarlarını ayarlamaları önemli.

GÜNDE KAÇ CEVİZ, KAÇ FINDIK, KAÇ BADEM YEMELİYİZ?

Beslenme planı düzenlerken günde ortalama 2 adet ceviz, 10 adet fındık ve 10 adet badem tüketmelerini öneriyoruz.

EKMEĞİN YERİNE NE YİYEBİLİRİZ?

Örneğin bir dilim ekmek yerine öğününüzde 2-3 yemek kaşığına karşılık gelecek pilav özellikle daha sağlıklı olan bulgur pilavı tüketebilirsiniz.



12 yıl önce
default-profile-img