|

En zor hastalıklardan biri

Çölyaklılar hep aynı tipte beslenmeli...

İha
00:00 - 12/11/2012 Pazartesi
Güncelleme: 15:43 - 12/11/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
En zor hastalıklardan biri
En zor hastalıklardan biri

Ege Çölyak Derneği Başkanı, Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, çölyak hakkında bilgi verdi.

Çölyakın, ince bağırsakta hasar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlandığını anlatan Aydoğdu, çölyaklı kişilerin glutensiz ürünler tüketmesi gerektiğini ifade etti. Gıdaların üretimi esnasında gereken tedbirlerin alınmasının ve üreticilerin bu konuda gereken hassasiyeti göstermesinin önemini vurgulayan Aydoğdu, ''Çölyaklıların yaşamları boyunca tahıl grubundan gluten içermeyen, pirinç, mısır, darı, kuru baklagiller, soya fasulyesi ve bunların unları (bezelye unu, nohut unu, bakla unu, soya unu) ve glutenden arınmış özel ürünler tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenmek için ihtiyaç olan besinleri gluten içermeyen tahıllar ve diğer ürünlerden almak herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak, çölyaklılar yaşamları boyunca bu tip beslenmeye devam etmek zorundadır'' dedi.


11 yıl önce