|

Erzurum'a su uyarısı

Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Çankaya, ''Erzurum'da 123 çeşme var. Bu çeşmelerden 16 tanesinde analiz yaptık ve hiç birinin sonuçları temiz çıkmadı. Vatandaşlarımıza bu çeşmelerden abdest almayı dahi tavsiye etmiyoruz'' dedi.

Aa
00:00 - 29/03/2013 Cuma
Güncelleme: 16:15 - 29/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Erzurum'a su uyarısı
Erzurum'a su uyarısı

Çankaya, düzenlediği basın toplantısında, hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak eriyen kar sularının mahalle aralarındaki kaynağı belli olmayan çeşmelere karıştığını söyledi.

Kentte ishal vakalarının normal oranın iki katına çıktığını ve bu nedenle mahalle çeşmelerinden alınan örnekleri analiz ettiklerini belirten Çankaya, ''Erzurum'da 123 çeşme var. Bu çeşmelerden 16 tanesinde analiz yaptık ve bir tanesinin dahi sonuçları temiz çıkmadı'' dedi.

Özellikle kaynağı belli olmayan çeşmelerin suyunda bakteri belirlendiğini ifade eden Çankaya, şöyle konuştu:

''Yaptığımız çalışmaların sonuçlarını Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle de paylaştık. Zaten onlarla ortak hareket ediyoruz. Evlerimizde kullanılan musluk sularında mikrobiyolojik açıdan sakınca yok. Fakat diğer çeşmeler için aynı durum söz konusu değil. Kentte ishal vakaları normal oranın iki katına çıktı. Bunun en büyük sebebi kaynağı belli olmayan mahalle çeşmelerinden su tüketimidir.''

Çankaya, analiz sonuçlarında temiz olmayan çeşmelerin üzerine ''içilmez'' uyarısının yazdırıldığını, diğer çeşmelerden alınan örneklerin laboratuvarlarda incelendiğini dile getirdi.

Vatandaşları, mahalle çeşmelerinden abdest dahi almamaları konusunda uyaran Çankaya, şöyle konuştu:

''Ben önceden çeşmeleri kullanmayı çok seviyordum. Arabamı mahalle çeşmelerinde yıkıyordum. Vatandaşlarımıza bu çeşmelerden abdest almayı dahi tavsiye etmiyoruz. Ben artık arabamı dahi bu çeşmelerde yıkamıyorum. Çünkü suyla temas eden elime bakterinin bulaşma riski fazlasıyla var.''

Üzerindeki ''içilmez'' uyarısına rağmen, mahalle çeşmelerini kullanmaya devam eden vatandaşlar ise suyu temiz olmayan çeşmelerin yanına analiz raporlarının asılmasını istedi.


11 yıl önce