|

Fast food'un büyük tehlikesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Yüksel, fast food ile sadece hayvansal veya sadece bitkisel gıdaların böbrek taşına sebep olduğunu söyledi

Cihan
00:00 - 13/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:04 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Fast food'un büyük tehlikesi
Fast food'un büyük tehlikesi

Böbrek taşlarının, özellikle çocukluk çağında anlamlı ve özgün bulgu vermemesi sebebiyle pek fark edilmeyen bir hastalık olduğunu belirten Yüksel, ''Genellikle erişkin yaşın hastalığı sanılan bu rahatsızlık, yaşamın çok erken dönemlerinde bile ortaya çıkabiliyor. Küçük çocuklarda anlamsız huzursuzluk, uykusuzluk, ağlama nöbetleri, bezinde kırmızı renk gibi yakınmalar varken büyük çocuklarda kırmızı renkte idrar ve genellikle tek taraflı böğür ağrısı en sık karşılaşılan yakınmalar olabiliyor.'' dedi.

Türkiye''de böbrek taşı görülme oranının özellikle Avrupa ülkelerinden çok daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Yüksel, ''Bu rahatsızlık, çoğunlukla erken yaşlarda başlayabiliyor. Görüntüleme yöntemleriyle tespit ettiğimiz böbrek taşlarının neden oluştuğuna yönelik bir dizi kan ve idrar tahlili yaparak araştırmamızı tamamladıktan sonra kendiliğinden düşebilme ihtimali olan taşlara ilaç tedavisi uyguluyoruz. Daha büyük taşları ise çoğunlukla üroloji ve çocuk cerrahisi kliniğimizle beraber konsey şeklinde tartışarak kırma veya cerrahi olarak çıkarma cihetine gidiyoruz. Düşen veya çıkarılan taşları Maden Tetkik Arama Enstitüsü''ne gönderip analizlerini yaptırıyor ve bu sonuca göre de tekrarlamaması için uygun koruyucu tedavilere başlıyoruz'' diye konuştu.

TEK TARAFLI BESLENME TAŞA ZEMİN HAZIRLIYOR

Çocuklardaki böbrek taşlarının mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Yüksel, erişkinlerden farklı olarak çocukluk çağında görülen taşların birçoğunun altında önemli bir metabolik ya da anatomik hastalık olabileceğini belirtti. Böbrek taşı oluşumunun sebeplerinin başında genetik yatkınlığın bulunduğunu anlatan Selçuk Yüksel, ''Beslenme alışkanlıkları, özellikle fast food gıdalar ve tek taraflı beslenme de böbrekte taşa zemin hazırlıyor. Özellikle sıcak yaz aylarında susuz kalmak, hareket azlığı, tuzlu beslenme, aşırı hazır gıda tüketimi büyük çocuklarda taş oluşumunda önemli risk faktörleriyken küçük bebeklere de doktorun tavsiyesi dışında aşırı dozda vitamin uygulaması yapılmaması gerekir. Uygun tedavi yapılmadığı takdirde böbrek taşları, böbrek yetmezliğine kadar varabilen olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ailesinde taşın neden olduğu böbrek hastalığı olanların çocuklarının, değerlendirilmesi için çocuk nefroloji kliniklerine götürmesi en doğru yaklaşım olacaktır'' dedi.

11 yıl önce
default-profile-img