|

Felçte umut

Kocaeli Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, omuriliğinde deneysel hasar oluşturulan felçli fareyi kök hücre tedavisinin 28. gününde yürütmeyi başardı...

Aa
00:00 - 9/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:22 - 9/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Felçte umut
Felçte umut

Kocaeli Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erdal Karaöz, hayvanların kemik iliğinden elde ettikleri kök hücre ve gen tedavisini deneysel omurilik hasarı oluşturdukları hayvanlarda test ettiklerini belirterek, kronik olmayan omurilik hasarlarında kök hücrelerin işe yaradığını tespit ettiklerini söyledi.

Kök hücreyi genle birlikte omurilik hasarının meydana geldiği bir farede kullandıklarını söyleyen Karaöz, 'Deneyde fareye verdiğimiz kök hücreler doğrudan sinir hücrelerine dönüşmekten ziyade oradaki hasarı onarıcı mekanizmalar şeklinde işlev görüyor. Kök hücrelerin salgıladıkları protein hücre ölümünü yavaşlatıyor ve yeni damar oluşumunu tetikleyerek tedavinin 28. gününde hayvanın yürümesini sağlıyor' dedi.

Karaöz, omurilik hasarı oluşturdukları farenin üç farklı bölgesine kök hücreleri enjekte ettiklerini ve iyi sonuçlar aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: 'Omurilik hasarlarının tedavisi zor. İlaçla tedavisinden ziyade yukarısı ile aşağısı arasında temas kesiliyor. Dolayısıyla bu teması sağlamanın yegâne yöntemi bizim yaptığımız gibi kök hücre tedavisiyle kopmuş ya da hasarlanmış aşağısı ile yukarısı arasında irtibatı sağlamak. Tabii hasar çok büyük olursa geri dönüş olmayabilir ama geliştirdiğimiz bu yöntemi farelerde uyguladığımızda farenin 1 hafta sonra sürünerek yürüdüğünü, 3 hafta sonra ayaklarına basabildiğini ve 28. gün tamamen yürüyebildiğini gördük.'


DERİN ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Gelecekte birçok sağlık sorunu için kök hücrelerin umut ışığı olmaya devam edeceğini söyleyen Karaöz, 'Farede denediğimiz çalışmamız bilimsel ve etik kurallar çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınarak, herhangi bir yan etkisinin olmadığı kanıtlandıktan sonra omurilik felci olmuş hastalarda kullanılabilecek.

İnsanlarda denemeden önce bu uygulamaların zararı olmadığının kanıtlanması lazım. Bunu sağladıktan sonra zaman içinde önce küçük hasta gruplarında, sonra büyük hasta gruplarında denenecek, rutin uygulama haline gelecek. Ancak, Kronik omurilik hasarlarında etkili olup olmayacağı kesin değil' dedi.


12 yıl önce