|

Hamburger etlerinde at ve domuz DNA'sı bulundu

İngiltere ve İrlanda''nın 4 büyük süpermarket zincirinde satılan dondurulmuş hamburger etlerinde yapılan araştırmalarda, ''at DNA''sı bulundu. İnek eti olarak satılan etlerde ayrıca domuz etine de rastlanıldı.

Cihan
00:00 - 16/01/2013 Çarşamba
Güncelleme: 21:26 - 16/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Hamburger etlerinde at ve domuz DNA'sı bulundu
Hamburger etlerinde at ve domuz DNA'sı bulundu

İlk olarak İrlanda Yiyecek Güvenlik Kurumu''nun (FSAI) tespit ettiği ve Tesco, Aldi, Iceland ve Lidl marketler zincirinde satılan hamburger etlerinde, ata ait DNA bulunduğu belirtildi.

Mezkur dört süpermarket zincirinde satılan her 10 hamburger etinden 9''unda ''düşük seviyede'' at DNA''sı tespit edildiği; Tesco''nun ''Everyday Value Beef Burgers'' markalı etlerinde ise yüzde 29 oranında at DNA''sına rastlanıldığı belirtiliyor.

Öte yandan, inek eti olarak satılan hamburger etlerinin birçoğunda domuz etinin de bulunduğu kaydedildi.

Söz konusu etlerin İrlanda''da ''Liffey Meats'' ve ''Silvercrest Foods''; İngiltere''de ise ''Dalepak Hambleton'' tesislerinde üretildiği bildirildi.

Olayın ardından Tesco, Iceland, Aldi hamburger etlerinin hepsini reyonlarından kaldırdığını ve inceleme ekibiyle birlikte konunun üzerinde araştırma yaptıklarını açıkladı.

İngiltere ve İrlanda Hükümetleri, konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığını açıklarken, Hollanda ve İspanya''daki şirketlerin bu konuda rol oynamış olabileceğine dikkat çekti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, yurtdışındaki şirketlerin etkisi olmuş olabileceğini ancak yiyeceklerin hijyen ve emniyetinden satış yapan kurumların sorumlu olduğunu vurguladı.


11 yıl önce