|

Heyecana gerek yok

Uzman Psikolog Alanur Özalp, YGS''ye girecek öğrenci ve velilerine yönelik tavsiyelerde bulunarak heyecanlanmamaları konusunda uyardı. Özalp, ''Sınava çok kısa bir zaman kaldı onun için kendilerini heyecanlandıracak olaylardan uzak dursunlar'' dedi.

İha
00:00 - 22/03/2013 Cuma
Güncelleme: 10:48 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Heyecana gerek yok
Heyecana gerek yok

Uzman Psikolog Alanur Özalp, 24 Mart Pazar günü üniversiteli olmanın ilk adımı olan Yükseköğretime Giriş Sınavı''nda (YGS) ter dökecek olan 1 milyon 851 bin adaya tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere rahat olmaları gerektiğini ifade eden Özalp, ''Sınav başlayacak ve bitecek bunun gibi bir sürü sınavdan geçecekler. Onun için rahat olsunlar ''sınava giriyorum'' gibi değil ''hayatımda güzel bir şeyi tamamlayacağım'' gibi girsinler'' dedi.

Öğrencilere kendilerini heyecanlandıracak olaylardan uzak durmaları konusunda uyaran Özalp, ''Çocukların daha çabuk heyecanlandıklarını biliyoruz. Heyecanda bildikleri halde kilitlenmelere sebep olabilir. Çok kısa bir zaman kaldı onun için kendilerini heyecanlandıracak olaylardan uzak dursunlar. Olabildiğince son dakikaya kadar derslere bakabilirler. Özellikle de şu onları biraz paniğe sokabiliyor ''kardeşleriyle ben daha iyi puan alacağım gibi hırs yapma veya sınıfta arkadaşlarıyla benim daha iyi bir yere girmem lazım'' gibi kendilerini kıyaslamasınlar. Kıyaslamalara kendilerinde korku ve panik halinin yükselmesine neden oluyor'' diye konuştu.

''ÇOCUKLARINIZI SINAV GÜNÜ KAHVALTI YAPMAYA ZORLAMAYIN''

Uzman Psikolog Alanur Özalp, öğrenci velilerine de tavsiyelerde bulundu. Anne ve babaların öğrencilerden daha fazla heyecanlandığını belirten Özalp şunları söyledi;

'' Özellikle anne babalardan istediğim şeyler var. Biliyorum ki anne babalar çocuklarından daha fazla heyecanlanıyorlar onun için kendilerini biraz daha rahatlansınlar. Kendi streslerinin çocuklarına iki kat olarak yansıyacağını bilsinler istiyoruz. Özellikle sınav günü bazı çocuklara fazla miktarda kahvaltı etmesi gerekiyor diye baskı yapıldığını gördüm. Bu durumda bazı çocuklarımız hiç kahvaltı yapamayabilirler burada ısrar etmesinler, kafalarında heyecan oluşmasın. Çocuk kahvaltı yapmada orada bir sorun yaşamaz. Heyecan mideyi de kasıyor hatta mideye bir şey koymak mümkün olmuyor. Espriler yapın güzel sonuçlar alan akrabalarınızın çocuklarından örnekler verin, pozitif olun kıyaslamalar yapmayın. Çocuk sınava girene kadar aileyle ilgili olumsuz bir takım durumlar varsa sınav bittiğinde çocuklarıyla paylaşsınlar. Özellikle bu çocuğun duygusal yönde etkileyebilir.''

Sınav süresi boyunca dış çevrede hiçbir gürültü olmaması gerektiğine de değinen Özalp, ''Gürültü çocukların çok iyi çalışmalarına rağmen beyindekilerin hepsini silebiliyor. Buradan çevredeki kişilere hiçbir inşaat gürültüsü, trafikte korna gürültüsüne dikkat etsinler. Sınav süresince sessiz bir ortam yaratılmasında yarar var. Sınavda en önemlisi de hayırlı bir sınav geçsin istiyoruz'' dedi.

Uzman Psikolog Alanur Özalp, öğrencilerin uykularına çok dikkat etmesi gerektiğini altın çizdi. Özalp, ''Artık ''yeter'' diyen çocuklarda bir rahatlama artık sınavı konuşmama gibi bir mola verebilirler. Onun için ağabeyinde böyle yapmıştık başarılı olmuştu biz buna da aynı şeyi yapalım algısında olmasınlar'' şeklinde konuştu.

''SINAV YERİNE BİR SAAT ÖNCEDEN GİTSİNLER''

Psikolog Alanur Özalp, sınav günü öğrencilerin ister istemez panik olduklarını da söyledi. Öğrenci ve velileri sınav yerine bir saat gitmeleri yönünde uyaran Özalp, ''İstanbul trafiği çok yoğun nereden ne çıkacağı belli olmaz. Üzüleceğimiz olaylarla karşılaşmamak için şimdiden gidip sınava girecekleri okulu veya yeri bir kere gitsinler görsünler. bu biraz rahatlatıcı olabilir. Çok fazla sınavla ilgili konuşma yapılmasın istiyorum. Her sınav kelimesi onların stresini, heyecanını, paniğini bir kat daha yukarıya alıyor ve atıyor'' dedi.

[

11 yıl önce