|

Kaçak zeytinyağı uyarısı

Suriye'den yurda kaçak yollarla sokulan ve çeşitli bölgelere sevkiyatı yapılan kaçak zeytinyağının halk sağlığı açısında büyük risk taşıdığı bildirildi.

İha
00:00 - 13/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 20:10 - 13/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Kaçak zeytinyağı uyarısı
Kaçak zeytinyağı uyarısı

Uzmanlar, kimyasal silah kullanıldığı Birleşmiş Milletler raporuyla ortaya konulan Suriye'den yurda kaçak yollarla getirilen zeytinyağlarında da kimyasal etken kanserojen maddelerin olabileceğini belirtti.Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Gezerel, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasından dolayı bu bölgedeki ağaçların, dolayısıyla zeytin meyvesinin olumsuz etkilenebileceğini belirterek, bu ağaçlardan elde edilen zeytinyağlarının insan sağlığı açısından tehdit oluşturabileceğine dikkat çekti.

Suriye'deki zeytinyağlarının Antakya üzerinden kaçak yollarla Türkiye'ye getirildiğini ifade eden Prof. Dr. Gezerel, bu yağların tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Kaçak yollarla Suriye'den getirilen zeytinyağlarına özellikle tüccarların ilgi göstererek, tankerlerle Ege veya Marmara Bölgesi'ne götürüp değişik rafine işlemlerden geçirdikten sonra 'sızma yağ' diye piyasaya sürdüğünü belirten Prof. Dr. Gezerel, "Oysaki, yağların hijyenik ortamda üretilip taşınmaması ve Suriye'de kullanılan kimyasal silahlardan yayılan zehirli maddelerin bu yağlara karışmış olma ihtimali bile insan sağlığı açısından büyük bir tehdit" dedi.

Ayrıca, savaş nedeniyle o bölgedeki zeytinliklerin bakımsızlığı, ağaçları zeytin sineği ve zeytin güvesi vurgunlarına karşı dayanıksız hale getirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Gezerel, şöyle devam etti:

"Durum böyle olunca da zeytindeki asit oranı insan sağlığını bozacak derecede arttı. Zaten hasadı temiz olarak yapılmayan, yüksek asit içeren, kimyasalın bulaşma riski çok olan bu yağların ikinci kez rafine işlemi görmesi ve insanların da ucuz diye bu yağı tüketmeleri çok riskli. Önerim zeytinyağı alırken dikkatli olunması. Nitekim, tekrar rafine edilen bu yağlardaki A,D,E ve K vitaminleriyle birlikte OLeuropin maddesi parçalanarak sağlık açısından hiç bir değer taşımamaktadır. Zeytindeki yüksek asit ve olası kimyasal kanserojen maddeler dikkate alınarak acilen kaçak zeytin ve zeytinyağının yurda sokulmasının önlenm

10 yıl önce