|

Kalp hastalarına yeni umut

By-pass ihtiyacı doğan hastalar için avantaj sağlayan eriyen stent...

Cihan
00:00 - 13/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:23 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Kalp hastalarına yeni umut
Kalp hastalarına yeni umut

Kalp rahatsızlığı şikayeti ile hastaneye başvuran Dr. Faruk Öncel''e ''ilaçlı eriyen stent'' takıldı. Şanlıurfa''da ilk defa uygulanan bu yöntemin avantajlarını anlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Öncel, stentin 6 aydan sonra erimeye başlayacağını ve 2 yıl sonra da yok olacağını söyledi. Kalbin tıkanan damarlarına çelik veya krom kobalt maddesinden elde edilen stentler yerleştirildiğini anımsatan Dr. Öncel, son zamanlarda bu stentlerin ilaçlı olanının dikkatleri üzerine topladığını dile getirdi. Stentin üzerinde bulunan ilaç 4 ay boyunca salınım yaparak damar hastalığının tedavisinde yüz güldüren sonuçlar elde edilmesini sağladığını kaydeden Öncel, ''Bugün Şanlıurfa''da ilk defa kullandığımız ilaçlı eriyen stent diğer iki yönteme göre hasta açısından daha önemli avantajlar sağlıyor.'' dedi.

Eriyen stendin hastalar için birçok avantajı sağladığını vurgulayan Öncel, bunları şöyle dile getirdi: ''Yerleştirdiğimiz stent 4 ay boyunca üzerindeki ilacı saldıktan sonra 6''ncı aydan sonra erimeye başlıyor. 2 yıl içinde de tamamen eriyerek kayboluyor. Bu durum özellikle daha sonra by-pass ihtiyacı doğan hastalar için büyük avantaj sağlıyor, çünkü içinde metal bulunan bir damara by-pass yapılacak damarı bağlamanız mümkün olmuyor. Eriyerek kaybolan bu stentler hastaya by-pass imkanı sağlıyor.''

Eriyen stent taktıran Hasta Faruk Öncel ise OSM hastanesinin ilgisine teşekkür etti. Hastanedeki doktor- hasta ilişkisine dikkat çeken Öncel, ''Özellikle doktor Hakan Öncel''in hastayı rahatlatan ve hastayı ikna eden tavrı çok önemliydi. Belki de insanların korkacağı bir uygulamayı çok pratik, çok rahat bir şekilde yapacağına olan inancım beni rahatlattı.'' şeklinde konuştu.

11 yıl önce
default-profile-img