|

Kalp yaşınızı biliyor musunuz?

Kalp yaşınızın biyolojik yaşınızdan farklı olabileceğini biliyor musunuz? Kalp yaşınızı belirleyerek kalp sağlığınız hakkında genel bir bilgi edinebilir ve kalp krizi riskinizi önlemek için gerekli önleyici tedavi yaklaşımlarını uygulayabilirsiniz. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci kalp yaşını öğrenerek alınabilecek önlemleri anlattı.

.
00:00 - 18/04/2014 Cuma
Güncelleme: 10:21 - 18/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kalp yaşınızı biliyor musunuz?
Kalp yaşınızı biliyor musunuz?

Dünya Kalp Federasyonu, kalp yaşı belirlenmesinin gelecekteki kalp sağlığı hakkında bilgi edinmenin, sağlıklı bir diyet ve egzersizin de içinde yer alacağı önleyici tedavilerle kalp krizi ve inme gibi ölüm ile sonuçlanabilen hastalıklardan korunma açısından önemli olduğunu bildiriyor. Damar sertliği, henüz darlık oluşturup damar içindeki kan akımını bloke etmediği ve hastanın şikayeti olmadığı dönemde de, bazı görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilir. Boyun şah damarından (Karotis damarı) renkli doppler görüntüleme ile yapılan CIMT ölçümü ile damar iç duvarının çapı ölçülerek, kişide damar sertliği olup olmadığı belirlenebilir. Damar sertliği tanısı kalbin yaşı hakkında genel bir fikir vererek, ileri yaşamımızda karşı karşıya kalabileceğimiz kalp krizi ve inme gibi hastalıklar açısından ne kadar riskli olduğumuzu da belirleyecektir.

Kalp yaşının belirlenmesi neden önemli?

Kalp ve damar hastalığına bağlı ölümler tüm dünyadaki ölümler arasında 1. sırada yer alıyor. Kalp krizi ve inme sıklıkla hastadaki ilk bulgu olabiliyor. Genel olarak görünüşte sağlıklı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30''unun kalp yaşı, biyolojik yaşından daha yüksek oluyor. CIMT testi, kalp krizi ve inme gibi ölümcül hastalıklar için erken tanı sağlayabiliyor. Erken tanı, erken korunma ve tedavi yöntemlerini beraberinde getirerek bu hastalıklara ait ölümcül komplikasyonların önlenmesini sağlıyor.

Biyolojik yaşınız ile damar yaşınız uyumlu mu?

CIMT testi, biyoloji yaşınızla, damar yaşınızın uyumlu olup olmadığını ortaya koyuyor. Bu test sonucunda damarlarınız, biyolojik yaşınızdan genç, yaşlı veya benzer yaşta bulunabiliyor. Bunun pratikteki önemi damar yaşınız büyük ise, yaşam tarzı değişikliklerini de içeren kişiye özel birtakım önleyici korunma tedavilerini doktorunuzla birlikte karar vererek uygulamaya koymanız, ileriki yaşlarda meydana gelebilecek inme ve kalp krizi gibi hastalıkları önleyebilmeyi sağlayacaktır. Hastaların yaklaşık yüzde 30''unda kalp krizi ilk bulgu olabilir. Bu nedenle kalp damar hastalığının erken tanısı hayat kurtarıcıdır.

Kimlere yapılmalı?

25-80 yaş arasında ki herkese kalp yaşı ölçümü yapılabilir. Özellikle kalp damar hastalığı riskinin yüksek olduğu 40 yaş üstü erkek ve 50 yaş üstü kadınlarda yapılması damar sertliğinin erken tanı ve tedavisi için önemle tavsiye edilir.


10 yıl önce