|

Kanser taraması ücretsiz yaptırılabilecek

Sağlık Bakanlığı, 30 yaşın üzerindeki her kadına Aile Hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ya da Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) yapılan tarama programında yer alan "smear" testine rahim ağzı kanserini belirleyen HPV DNA testini de dahil etti. HPV DNA testi, 1 Ağustos'tan itibaren bu merkezlerde ücretsiz olarak yaptırılabilecek.

Aa
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:05 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kanser taraması ücretsiz yaptırılabilecek
Kanser taraması ücretsiz yaptırılabilecek

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Gültekin yaptığı açıklamada, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen "serviks" kanserinin önlenebildiğini ve "smear" veya HPV DNA tarama testleri ile de erken teşhis edilip etkin tedavi edilebildiğini söyledi.

Yeni tarama uygulaması 1 Ağustos'ta uygulamaya girecek

Gültekin, rahim ağzı kanserine taramalarına ağırlık verildiğini ifade ederek, "Artık 1 Ağustos tarihinden itibaren smear adı verilen testle birlikte aynı zamanda HPV DNA testleri de yapılmaya başlanacak" dedi.

Bununla ilgili biri Ankara diğeri İstanbul'da olmak üzere iki tane ulusal laboratuvarın hazır olduğunu anlatan Gültekin, bunların 1 Ağustos'ta hizmete gireceğini söyledi. Gültekin, "30 yaşın üzerindeki tüm kadınlarımız, HPV DNA'sı ile rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak üzere Aile Hekimlerine, KETEM ya da en yakın Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak bu testleri tamamen ücretsiz olarak yaptırabilirler" açıklamasında bulundu.

Gültekin, smear programına bir ek olarak uygulanacak bu testin 5 yılda bir yapılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu testlerde, özellikle kanserin yakalanma oranı çok daha yüksek. Bugün smear ile yüzde 60-70 oranında yakalan rahim ağzı kanserleri HPV DNA testi ile yüzde 90-95'lerin üzerinde yakalanabiliyor.

Benzer şekilde yapılan testte negatif sonuç elde edildiğinde, kişide gelecek 5-7 yıl içinde kanser çıkmama ihtimali de belirlenecek. Gelecekte kanser çıkmama ihtimalinde de yüzde 95'lerin üzerinde net sonuç alınabiliyor."

Gültekin, Aile Hekimleri, KETEM ya da Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılabilecek olan bu test sonucunda pozitif sonuç alınması halinde de ilgili hastaya, rahim ağzı kanserinde etkili olan 13 yüksek tipin tek tek araştırılmasının da yapılacağını söyledi. Gültekin, "Yani, rahim ağzı kanseri açısından pozitif çıkan hastaya genotiplendirme de yapılacak ve hekime yönlendirilecek" dedi.

10 yıl önce