|

Kanserde çığır açan çalışma!

ABD'li bilim adamlarının yaptığı çalışma, kanser sonucu erkeklerde ortaya çıkan kısırlığı önlemede ümit ışığı yarattı

Aa
00:00 - 2/11/2012 Cuma
Güncelleme: 12:30 - 2/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Kanserde çığır açan çalışma!
Kanserde çığır açan çalışma!

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi, tümörle birlikte sperm oluşturan hücreleri öldürdüğü için erkeklerde üremeyi engelliyor.

Bilim dünyasında çığır açan bir çalışma olarak nitelenen, maymunlar üzerinde yapılan araştırma, dondurularak saklanan spermatogonial kök hücrelerden elde edilen spermin yumurtayla döllenebileceğini gösterdi.

Ergenlik dönemine gelen erkeklerde üretilmeye başlayan spermatogonial kök hücreler, üreme için esas olan spermleri üretme yeteneğine sahip.

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi ve The Magee Kadın Araştırmaları Enstitüsü işbirliğinde yapılan araştırmada, kanser sonucu erkeklerde oluşan kısırlığı engellemenin yolunu arayan bilim adamları, daha önceden dondurulan kök hücrelerden sperm elde edilip edilmeyeceği sorusuna cevap aradı.

Araştırmacılar makak türü maymunlar üzerinde yaptıkları çalışmada maymunlardan alarak bir dondurucuda sakladıkları kök hücreleri, kemoterapi uygulanan maymunlara tekrar nakletti. Araştırmada, ilaç tedavisinin ardından kök hücrelerin nakledildiği 12 yetişkin maymundan 9'unun ve 5 genç maymundan 3'ünün yeniden sağlıklı sperm üretebildikleri gözlemlendi.

Araştırmacılar bundan sonra yaptıkları yeni bir bilimsel çalışmayla da, maymunlardan bu şekilde elde edilen spermlerin yumurtayla döllenebildiğini ortaya koydu.

Yapılan araştırma Cell Stem Cell adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Bilimsel çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Pitt School of Medicine'dan Dr. Kyle Orwig, araştırmanın maymunlarda, spermatogonial kök hücrelerin çözülmeden sonrada etkilerini kaybetmeksizin işlevsel sperm üreterek yumurtayla döllenebileceğini gösterdiğini, ancak bu yöntemin insanlarda kullanılmasının önünde cevaplanması gereken bazı soruların bulunduğunu söyledi.

Orwig bu soruları, "Spermatogonial kök hücreler hastalara, kanser tedavisi biter bitmez mi veya iyileşmiş olarak kabul edilmelerinden sonra mı, yoksa bir aile kurmaya hazır olmalarının ardından mı nakledilmeli? Hala kanser riski taşıyan tedavi edilmemiş hücrelerin tekrar kanser yapması riski nasıl ortadan kaldırılabilir" şeklinde sıraladı.


11 yıl önce