|

Kanserli kadın hastalar çocuk sahibi olabilecek

8. Türk- Alman Jinekoloji Kongresi nde çok önemli konular masaya yatırıldı. Doç Dr. Cem Demirel, kanser hastası kadınların çocuk sahibi olmalarının artık mümkün olduğunu söyledi

Sağlık Servisi
00:00 - 5/05/2009 Salı
Güncelleme: 22:37 - 4/05/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Kanserli kadın hastalar çocuk sahibi olabilecek
Kanserli kadın hastalar çocuk sahibi olabilecek

TAJEV (Türk - Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı) tarafından 29 Nisan-3 Mayıs 2009 tarihleri arasında Antalya-Kemer'de düzenlenen 8. Türk Alman Jinekoloji Kongresi yoğun katılımla gerçekleşti. İsteğe bağlı sezeryan yapılmalı mı?, Epizyotomi (Dikişli Doğum) anneye zarar mı veriyor?, Menopozda hormon tedavisi zararlı mı?, Yeni bir yöntem olan vücuttaki doğal boşluklardan girilerek yapılan cerrahi gibi güncel ve yeni konu başlıklarının yer aldığı kongrede konuşan TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, önemli konulara değindi. Prof. Dr. Ünlü, 1970 ve erken 1980'lerde olduğu gibi 2000'li yıllardan sonra da tüm dünyada sezaryen oranlarında artış söz konusu olduğunu belirterek, "İlk gebeliğinde sezaryen olan olguların ikinci gebeliklerinde de sezaryen olması, anne adaylarının yaş ortalamalarının artması, tedavi gebeliklerinin sayıca artması, artan obezite sorunları, makat doğumların sezaryen endikasyonlarının genişlemesi ve anne adaylarının sezaryen olma istemleri bunda etkili olduğu düşünülmektedir" dedi.

YUMURTA DONDURULUYOR

Kongre Genel Sekreteri Doç. Dr. Cem Demirel ise, son dönemde çok gündemde olan üreme yeteneğinin korunması üzerine olan çalışmalardan bahsetti. Demirel, "Özellikle, kanser tedavisi nedeniyle kemoterapi veya radyoterapi alacak hastalarda bu sorunla sık karşılaşılmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak over dokusunun dondurulması gelecekte fertilitenin dondurulması açısından umut veren gelişmeler arasında bulunmaktadır. Yumurta dondurulması ve bu yöntemle fertilitenin (kısırlık) korunması da en önemli gelişmelerden biri olacak gibi gözükmektedir" diye konuştu. Demirel, yumurtalık dokusunun saklanması ve kanser tedavisi sonrası vücuda nakil edilmesi tüm dünyada araştırma konusu olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr.Demirel, "İspanya'da Valencia programı altında çalışmalar yapılmakta, tedavi öncesi kadın yumurtalık dokusu laparoskopik olarak tek taraflı olarak alınmakta ve kanser tedavisi bittikten sonra diğer yumurtalığın iç tarafına nakil edilmektedir” dedi.


Çoğul gebelikler artışta

Çoğul gebeliklerin artışına da dikkat çeken Prof. Dr. Cihat Ünlü, "1980'li yıllardan 2000'li yıllara doğru çoğul gebelik oranları %77 civarında artış göstermiştir. Bu durum ise anne ve fetusun sağlığı açısından birçok riskleri beraberinde getirmektedir. Çoğul gebeliklerde en sık ikiz gebelikler gözlenmektedir” diye konuştu.

15 yıl önce