|

Kayseri'nin Gilaburu'su için güzel haber

.
00:00 - 10/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:43 - 6/02/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kayseri'nin Gilaburu'su için güzel haber
Kayseri'nin Gilaburu'su için güzel haber

Türkiye'nin endemik zenginliği içerisinde apayrı bir yeri bulunan Gilaburu bitkisi, bilim dünyası kadar diyetisyenlerin de ilgisini çekiyor. Gilaburu suyu ile zayıflamak isteyenlere cesaret veren açıklama ise Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Budak'tan geldi. Budak yaptığı açıklamada gilaburu suyunun diyüretik etkileri olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, bu kapsamda zayıflama diyetine de çok büyük destek olacağını söyledi.

ÖDEM ÇÖZÜYOR, BÖBREKLERİ ÇALIŞTIRIYOR

Doç. Dr. Nurten Budak yapılan araştırmalar gilaburu suyunun diyüretik, yani vücuttaki şişkinliği, ödemi çözücü, böbrekleri çalıştırıcı, artık ürünlerin vücuttan atılmasına yardımcı etkileri olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

GİLABURU SUYUNUN FAYDALARI

Gilaburu suyu zayıflama diyetine çok büyük destek veriyor. Bol sıvı tüketimi özellikle zayıflama diyetlerinde çok önemli bir unsurdur. Zayıflamak isteyenler, birincisi yeterli ve çok düzenli beslenecekler, ikincisi fiziksel aktivite yapacaklar, üçüncüsü de bol sıvı alacaklar.'

Gilaburu suyunun ekşi tadı nedeniyle genellikle şeker eklenerek tüketilebiliyor.

Hipentansiyonu, tansiyonu önlüyor. Bol Gilaburu suyu içenler vücutta biriken ve hipertansiyonun en önemli nedeni olan tuzların dışarıya atılmasını hızlandırıyor. Tuzun zararlı etkenlerini azaltıyor. Tansiyon hastalarına mutlaka tavsiye ediliyor.

Diğer sağlıklı bireyler de günde mutlaka 1 su bardağı gilaburu suyu içmeliler.

Gilaburu suyu özellikle yaz aylarında kola gibi gazlı içecekler için de çok iyi bir alternatif.

GİLABURU SUYU'NU NEREDEN ALABİLİRİM?

Kayseri'de bir yakını olmayanlar için internetten kolayca temin edebilirsiniz.

,
adreslerinden bu sular tüketiciye doğrudan ulaştırılıyor.

GİLABURU NEDİR

Gilaburu çalı şeklinde bodur bir ağaçtır. Genellikle İç Anadolu'da yetişir. Kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir. Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır. Yaklaşık bir ay sonra bu acılığını kaybeder. Bu şekilde (5-15 derecede) tazeliğini 1 yıl süreyle koruyabilir.

Yüksek miktarda C vitamini ve anti oksidan maddeler içerir. Daha önce de belirtildiği gibi önceleri acı bir tada sahip olan meyveler, salamura suyunda acılığpını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelmiştir. Salamura suyundan günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilavesi ile seyreltilir ve tercihe gıöre şeker ilave edilerek içilir. Burada dikkat edilmesi gereken, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerektiğidir.

Ekşi bir tada sahiptir. Şeker ve su ilavesi ile bu ekşi tadı giderilebilir. İlk defa kullananlara tadı biraz tuhaf gelebilmektedir.

10 yıl önce