|

Kısırlıkta erkekler kadınları geçti

Çocuk sahibi olamama sorununda, erkeğe bağlı faktörlerin daha hızlı artış gösterdiği, daha önce yüzde15-20 olan bu oranın son araştırmalara göre yüzde 60'ı bulduğu bildirildi.

Mezin Tanrısever
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 23:21 - 7/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Kısırlıkta erkekler kadınları geçti
Kısırlıkta erkekler kadınları geçti

Adana'da faaliyet gösteren bir tüp bebek merkezinin kurucularından Prof. Dr. Turan Çetin, yaptığı açıklamada, dünya ortalamasındaolduğu gibi Türkiye'de de her 100 çiftten 15'inde üreme sorunları yaşandığını belirtti. Çetin, tıp imkanlarının henüz gelişmediği yıllarda çocuk sahibi olamama sorumluluğunun yüzde 100'ünün kadınlara yüklendiğini, bu yüzden eşlerini boşayanlara sıkça rastlandığını anımsatarak, şunları söyledi: “Daha önce yüzde 15-20 seviyesinde olan erkekten kaynaklı çocuk sahibi olamama sorunu yüzde 60'lar seviyesine ulaştı. Bu konuda kadınlar yüzde 40 sorumluluğa sahip. Kadınlar tedavi konusunda oldukça istekli, ancak erkeklerde aynı duyarlılığın bulunduğunu söyleyemeyiz. Erkeklerin, kısırlığı (iktidarsızlık) gibi algılaması işimizi zorlaştırıyor. Kadınlar ve sağlık ekibi erkeği tedaviye güçlükle ikna ediyor.”

KISIRLIK NEDENLERİ

Çetin, çevre kirliliğinden alkole, sigaradan bazı ilaçlara ve hatta mesleğe kadar pek çok etkenin erkekte kısırlık sebebi olabildiğini vurgulayarak, aldıkları hasta öyküleri, deneyimleri ve istatistik çalışmalarıyla da kısırlıkta sıcağın da olumsuz etkenlerden biri olduğunu gördüklerini bildirdi.

Psikolojik faktörler

Çetin, merkezlerinde sürekli psikolog bulundurarak, tedavi gören kadın ya da erkeğe destek sağladıklarını belirterek, “Öncelikle hastanın bu sorunu aşacağına inanması, karamsarlığa kapılmaması ve doktoruna güvenmesi gerekiyor” dedi.

17 yıl önce