|

Masum diye kullanıyorsunuz ama...

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Yavşan, 'Sigara kullanmaya başlamanın en büyük sebebinin özenti ve merak olduğu göz önünde bulundurulduğunda, elektronik sigaraların, sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engellediği rahatlıkla söylenebilir' dedi.

Aa
00:00 - 5/03/2013 Salı
Güncelleme: 16:57 - 5/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Masum diye kullanıyorsunuz ama...
Masum diye kullanıyorsunuz ama...

Yavşan, sigara bırakmak isteyenlerin özellikle son dönemde elektronik sigaraya yoğun talebi olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığı'nın elektronik sigaraya ruhsat vermediğini vurguladı.

Bakanlığın, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlarının, bağımlılık yapma riskinin yüksekliği ve sigarayı bırakmaya engel olması nedeniyle yasakladığını anlatan Yavşan, şunları kaydetti:

'En çok sigaraya başlama sebebi, özenti ve meraktır. Ayrıca elektronik sigaralardaki kartuşlarda nikotin vardır. Fakat içinde başka ne tür maddeler var, bilinmemektedir. İnhalasyonla (solunum yolu) alındığı için nikotin dozları da net olarak bilinmiyor. Bu da geri dönüşümde bağımlılık etkisini ortaya çıkarmaktadır. Bu ve bir çok nedenden ötürü biz vatandaşlara kesinlikle önermiyoruz. Sigara kullanmaya başlamanın en büyük sebebinin özenti ve merak olduğu göz önünde bulundurulduğunda, elektronik sigaraların, sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engellediği rahatlıkla söylenebilir.'

-'Sağlık kuruluşuna başvurun'-

Türkiye'de, sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisine yılda 3 milyar doların üzerinde harcama yapıldığını ifade eden Yavşan, 'Sigara sağlığımıza verdiği zararın yanı sıra ekonomimize de büyük darbe vuruyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere şu tavsiyede bulunuyorum; elektronik sigara ve benzeri şeyler kullanarak sigarayı bırakamazsınız. Yapılacak iş, çevrenizdeki en yakın sağlık kuruluşuna gidip 'ben sigarayı bırakmak istiyorum, bana yardımcı olun' demektir. Bu irade ortaya konulduğunda, gerisi çok kolay bir şekilde gelecektir' diye konuştu.

Yavşan, sağlık kuruluşlarının bünyesindeki Sigarayı Bırakma Poliklinikleri'ne başvuran herkesin, bilimsel, güvenilirliği kanıtlanmış yöntemlerle sigarayı rahatlıkla bırakabileceğini, bu konuda en önemli etkenin hastanın sigarayı bırakmaktaki güçlü iradesi olduğunu sözlerine ekledi.


11 yıl önce