|

Nakil olmasalardı baharın coşkusunu yaşayamayacaklardı

4 yaşındaki İrem Nur, 9 yaşındaki Muharrem ve henüz 15 aylık olan Eymen Ege... İlk bakışta yaşıtlarından hiçbir farkları bulunmayan bu minikler, aslında çetin bir yaşam mücadelesinin küçük kahramanları

00:00 - 26/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:43 - 25/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Nakil olmasalardı baharın coşkusunu yaşayamayacakl
Nakil olmasalardı baharın coşkusunu yaşayamayacakl

Kimileri karaciğer kimileri de böbrek nakli ile hayata döndü. Bazen yaşamını kaybetmiş olan yaşıtlarından bazen de kendi ailelerinden aldıkları organlarla yeni umutlara sarıldılar. Minik bedenlerine koca bir yürek sığdırdı hepsi… Ama sağlık sorunlarının getirdiği zor günler artık geride kaldı. Şimdi onlar için gülmek, eğlenmek zamanı. Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde nakil olan çocuklar, bu kez keyifli saatler geçirmek için doktorları ile bir araya geldi.


DOKTORLARI İLE VAK VAK DANSI YAPTILAR

Organ Nakli Merkezi Ekibi'nin tam kadro katıldığı etkinlikte, çocuklar ilk kez doktorları ile hastane ortamının dışında bir mekanda buluştu. Karaciğer ve böbrek nakli ile hayata dönen ve yaşları 6 ay ile 12 arasında değişen yaklaşık 35 çocuk; sihirbaz performansı, kukla gösterileri ve palyaçolar eşliğinde oynanan oyunlarla neşeli saatler geçirdi.

Şenliğe katılan çocukların ortak özelliklerinden biri de, kendilerini dünyaya getiren ve hayattaki en kutsal varlıkları olan annelerinden aldıkları organlarla hayata dönmeleriydi.

Bunlardan biri de 3 yaşındaki Zeynep Asude Çetindi. Zeynep, dünyaya gelişinin 3. ayında beyin kanaması geçirdi. Bu acı olayla sarsılan ve kendilerini uzun sürecek bir hastane macerasının içinde bulan Çetin ailesi, Zeynep'de karaciğer yetmezliği olduğu ve acil organ bulunmazsa hayatını kaybedebileceği haberi ile bir kez daha sarsıldı. Anne Elif Çetin kızının iyileşmesi için karaciğerinin bir bölümünü verdi ve onu hayata döndürdü. Elif Çetin, “Aslında kızımın bebeklik dönemlerinden beri sürekli hastanede olduğu için hastane ve doktor korkusu var ama bu organizasyonda doktorlar ile bir araya gelmek ona çok iyi geldi. Bir anne olarak bu tabloyu görmek beni çok duygulandırıyor” dedi.

15 aylık Eymen Ege Kısa da 4 ay önce annesinden aldığı karaciğer sayesinde tüm gün etrafa mutlu gülücükler saçarak şenlikte ilgi odağı oldu.

18 aylık Zeliha Nur Tuna, doğuştan karaciğer yetmezliği çekiyordu. 40 gün önce annesinin karaciğeri ile tüm şikayetlerinden kurtulan bebeğin annesi Seher Tuna, "Kızım doğduğunda tüm vücudu sarıydı. Önce sadece yenidoğan sarılığı sandık ama sonradan öğrendik ki aslında hayati bir sorunu var. Memorial Şişli Hastanesi'nde gerçekleştirilen çok başarılı bir naklin ardından ikimiz de sağlığımıza kavuştuk. Bir anne olarak onlara şükran borçluyum” diye konuştu.



Onların bu mutluluğu ve coşkusu her şeye değer

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, organ bekleyen çocukların büyük bir çoğunluğunun ailelerinden organ alarak yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu güzel havada oyunlar oynayan, hayata gülücükler saçan bu çocuklar bu güne kadar çok zor dönemlerden geçtiler. Hepsi ailelerinden aldıkları organlarla hayata tekrar tutundular. Gönül ister ki; ailelerinden yani canlıdan canlıya nakil ameliyatları ile değil kadavradan aldıkları organlarla yaşasınlar. Ancak şu anda Türkiye şartları bunu gösteriyor. Fakat onların bu mutluluğu her şeye değer” diye konuştu.



12 yıl önce