|

Parmak ve kol robotu ona kollarını geri verdi

Omuriliğindeki daralma nedeniyle Almanya'da ameliyat geçiren ve kollarının tüm işlevini kaybeden Bülent Bıçakçı şifayı vatanında buldu. Türkiye'nin tek kol ve el robotunun bulunduğu ROMATEM Robotik Rehabilitasyon Merkezi'nde 4 aydır tedavi gören Bıçakçı, bir su bardağını dahi tutamaz haldeyken şimdi tekrar araba kullanacağı günü hayal ediyor

00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:56 - 24/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Parmak ve kol robotu ona kollarını geri verdi
Parmak ve kol robotu ona kollarını geri verdi

Ticaretle uğraşan 35 yaşındaki Bülent Bıçakçı'ya geçtiğimiz yıl omurilik kanalında daralma teşhisi kondu. Ameliyat olmazsa felç kalma riski vardı. Tedavi için Almanya'da sadece bu konuyla ilgilenen bir hastaneyi tercih eden Bıçakçı, 2011 Aralık ayında ameliyat oldu. Ancak ameliyat sonrası beklenen komplikasyon gelişti ve omurilik kanalından geçen sinirlerdeki gevşeme nedeniyle kollarını kullanamaz hale geldi. Fizik tedavi görmesi gereken Bıçakçı, yeniden merkez araştırmaya başladı. Almanya ve Avrupa'daki büyük merkezlerde bulunan el ve kol robotunun Türkiye'de de olduğunu öğrenince yurdunda tedavi olmayı seçti.

ARABA KULLANACAĞIM...

4 aydır ROMATEM'de robot eşliğinde tedavi alan Bıçakçı "Kendi kıyafetimi bile giyemiyordum bırakın bir bardak su tutmayı. Yalnız yaşıyorken annemlerin yanına taşınmak zorunda kalmıştım. Sakat kalacaktım tedavi olmasaydım. Fizik tedavi için Almanya'yı istemedim çünkü aynı imkanlar burada da vardı. Orada uzun süre kalmam gerekecekti, dil problemi yaşayacaktım. Kendimi Türk hekimlerine emanet etmeyi tercih ettim. Şimdi sol kolum tamamıyla düzeldi. Sağ kolumda yüzde 90 ilerleme kaydettik. Haziran gibi yine kendi evime taşınıp arabamı kullanacağım günü hayal ediyorum" dedi. Felç veya Bülent Bıçakçı'da olduğu gibi diğer nedenlerle elini ve kolunu kullanamayan hastaların tedavisinde iki ayrı robot ( Armeo ve amedeo) kullanılıyor.

Bıçakçı'nın tedavisini sürdüren Prof. Tunç Alp Kalyon, “Cihazdan sadece felçli hastalar değil, el cerrahisi hastaları da yararlanabiliyor. Bu robot iyileşmeyi hızlandırarak kas gücünün kısa sürede eski haline gelmesini sağlıyor” dedi.



12 yıl önce