|

Pozitif düşün hastalığı yen

Bilim adamlarının tedavisi için üzerinde çalıştığı kanser hastalığı, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri. Peki, kanser ile ilgili bildiklerimizin ne kadarı doğru...

00:00 - 10/04/2012 Salı
Güncelleme: 00:51 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Pozitif düşün hastalığı yen
Pozitif düşün hastalığı yen

Bedenimizde çok sayıda hücre bulunuyor; tahminlere göre 100 trilyon civarında... Bu hücrelerin oluşumu sırasında tüm özellikleri, nasıl çalışacakları, nasıl değişecekleri, hatta nasıl ölecekleri DNA'larındaki genetik koda yazılmıştır. Ayrıca, bu hücreler, her gün birtakım dış etmenlere maruz kalmaktadır. Bu dış etmenler, hücrelerin DNA yapıları üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabiliyor. Bedenimizin doğasında hatalı hücre davranışlarını onarabilme yeteneği olmakla birlikte, onarım mekanizmaları bozulduğunda "kanser" ortaya çıkabilmektedir. Tıbbi teknoloji ve tedavi yöntemlerinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte, kanserle ilgili olumlu haberlerin yanı sıra birçok doğru bilinen yanlış bilgi de ortaya atılıyor. Prof. Dr. Metin Çakmakçı , kanser konusundaki mit'leri sıralıyor:

1. Kanser bulaşıcıdır: Kanser hastalığı bulaşıcı değildir.

2. Kanser hastası olan ebeveynin çocuğunda da kanser gelişir: Bu bilgi de genel anlamda doğru değildir.

3. Saç boyası, parfüm gibi etkenler kanser yapar: Bunların kanser gelişmesiyle ilişkisi kanıtlanmış değildir.

4. Pozitif düşünceyle kanseri yenmek mümkün: Kanser tedavisinde pozitif düşünce son derece önemli olsa da tek başına yeterli değildir. Ancak, cerrahi girişim, ilaç tedavisi ve radyoterapi sırasında hastanın pozitif düşünceye sahip olması sağlandığı zaman sonuçlar çok daha iyi oluyor.

5. Biyopsi kanserin yayılımını hızlandırır: Hastalarda zaman zaman biyopsi yapıldığında hastalığın sıçradığı, kötüleştiği ya da dağıldığına ilişkin korkular ortaya çıksa da bu korkuları destekleyen bilimsel çalışmalar bulunmuyor.

6. Bir kere kanser olduktan sonra işe dönmek oldukça zordur: Yanlış bir inanıştır. Artık birçok kanser hastası, tedavi tamamlandıktan sonra yaşıtları kadar yaşam şansına sahip oluyor.


12 yıl önce