|

Ramazan sonrası dengeli beslenmeye dikkat!

Vatandaşları beslenme konusunda uyaran Prof. Dr. Levent Altuntop, 'Ramazan sonrası normal günlük beslenmeye geçişte de yeniden bir dengeye ihtiyaç duyulmaktadır' dedi. Ramazan sonrası dengeli beslenmeye dikkat!

İha
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:38 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Ramazan sonrası dengeli beslenmeye dikkat!
Ramazan sonrası dengeli beslenmeye dikkat!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Altuntop, vatandaşları Ramazan sonrası beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulundu.

Ramazan''da insan vücudunun uzun süreli (16-17 saat süren) açlığa ve susuzluğa karşı bir denge oluşturduğunu söyleyen İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Altuntop, ''Bir ay boyunca bedenin çalışma düzenini bozmadan bu dengeyi sürdürmektedir. Oruç ile vücut için fazlasının zararlı olduğu bilinen kolesterol- lipid dengesi düzenlenmekte, sindirim ve dolaşım sistemi fonksiyonları azalmakta, aşırı kiloların atılması ile genelde vücudumuz rahatlamaktadır. Ramazan sonrası normal günlük beslenmeye geçişte de yeniden bir dengeye ihtiyaç duyulmaktadır. Ramazan''da kazanılan güzellikleri kaybetmeden (örneğin, acıkmadan yememe, dengeli beslenme ve sıvı alma, alkol ve sigara gibi sağlığımız için her zaman zararını bildiğimiz kötü alışkanlıkları bırakma gibi) alışkanlıklarımızı Ramazan sonunda da devam ettirmeliyiz'' diye konuştu.

Gıda alım kontrolünün önemine dikkat çeken Prof Dr. . Levent Altuntop, ''Ramazan sonrası aşırı ve hızlı bir şekilde gıda tüketme başta sindirim sistemi ve dolaşım sistemi olmak üzere vücudumuzda birçok rahatsızlıklara yol açacaktır. Hazımsızlık, şişkinlik ve bulantı ile seyreden gastrit veya aşırı yemekten sonra ortaya çıkan yediklerimizin yakarak ağzımıza gelmesi olarak tarif edilen reflü hastalığı, aşırı yemekten sonra görülen çarpıntı, göğüs de darlık hissi bunlardan bazılarıdır. Ayrıca dışkılama alışkanlığı değişikliği de dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkacak hastalıklardandır. Ramazan boyunca oruç tutabilen kronik hastalığı olan hastaların yeniden değerlendirilmeleri ve ilaçların yeniden düzenlenmesi için bayram sonu hastaları takip eden doktorlarına görünmeleri önerilir.

Kronik hastalığı olan hastaların yapılacak muayene ve tetkikler sonrası yeniden ilaç ayarlanması ve beslenme düzeni gerekebilmektedir'' şeklinde konuştu.

Ramazandan sonra beslenme için önerilerde bulunan Altuntop, ''Günlük öğün sayısı 4-5 olmalı, ancak bunun 2-3''ü ara öğün olarak belirlenmelidir. Ana öğünlerde daha çok sebze, tavuk veya yağsız etler tercih edilmeli, haşlama veya fırında hazırlanmalıdır. Yağda kızartmalardan sakınılmalıdır. Sıvılar sık, ancak ölçülü miktarlarda alınmalıdır. Asitli, kolalı içecekler az tüketilmelidir. Aşırı acılı, biberli ve yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır. Meyve öğün aralarında alınmalı, ancak aşırı ve çok çeşitten kaçınılmalıdır. Özellikle reflü ve kronik gastrit hastalığı olanların komposto - hoşafı tercih etmeleri önerilir'' ifadelerini kullandı.

10 yıl önce
default-profile-img