|

Sakın çikolata yemeyin!

Üniversiteye girişte ilk basamak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girecek adaylara tavsiyelerde bulunan uzmanlar, sınav esnasında zihni bulandıran şeker ve çikolata yerine kuru üzüm ya da kuru kayısı yemelerini önerdi.

İha
00:00 - 22/03/2013 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Sakın çikolata yemeyin!
Sakın çikolata yemeyin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan, YGS''ye girecek adayların başarılarının artmasında beslenmenin önemine değindi. Sınava son 2 gün kala adayların besin seçimlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Özatan, yapılan en büyük yanlışın sınav esnasında şeker ve çikolata yemek olduğunu söyledi. Özatan, ''Sınav esnasında yanımızda şeker, çikolata bulundurup zihnimizin biraz daha açık olması beklenir ama bu yapılan en büyük hatadır. Şeker ve çikolatanın tüketimi kan şekerinin aniden yükselmesi ve aniden düşmesini sağlayacağı için biranda zihinde bulanıklık oluşturabilir. Dolayısıyla başarımızı olumsuz yönde etkiler. Sınav esnasında sağlıklı karbonhidrat seçimleri yapılmalı, kuru üzüm ya da kuru kayısı yenilebilir. Sınav öncesinde taze sıkılmış meyve suyunun içerisine eklenen pekmez dimağın (beyin) kuvvetlenmesinde zihnin açılmasında ve başarının desteklenmesinde oldukça önemli bir seçim'' dedi.

''GAZLI YİYECEK VE KAFEİNLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN''

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özatan, sınavdan bir gün önce akşam gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmasını, kafeinli içeceklerin tercih edilmemesini önererek, ''Kuru fasulye, karnabahar, brokoli ve bu dönemde sık tüketilen çileğin gaz yapıcı etkisi yüksektir. Bu besinlerden uzak kalıp bağırsak sorunu yaşamamamız gerekiyor. Eğer dışarıda besin alımı yapacaksak mayonez ve tavuktan uzak kalmalıyız. Bu da yine zehirlenme riskini artırıyor. Mide bağırsak sorunlarında olumsuzluklar oluşturabilir, bunlardan uzak kalmamız gerekiyor. Özellikle son 2 günde çay, kahve, kafeinli içeceklerden uzak kalıp zihinsel performansın olumsuz yönde etkilenmesine engel olabileceğimizi düşünüyorum'' diye konuştu.

Özatan, fındık, ceviz, badem ve zeytinyağı eklenmiş yeşil salatanın zihnin açılmasında oldukça önemli olduğunu hatırlattı.


11 yıl önce