|

Sakın ona dokunmayın

Uzmanlar, gazozun çok tehlikeli bir içecek olduğunu söyledi

Aa
00:00 - 13/09/2013 Cuma
Güncelleme: 12:00 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Sakın ona dokunmayın
Sakın ona dokunmayın

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karhan, "Kolalı içeceklerin zararı, faydalı olmaması ve faydalı içeceklerin içilmesine engel olmasıdır. Bunlardan biri de meyve suyudur" dedi.

Prof. Dr. Karhan, meyve suyu sektöründe son yıllarda Türkiye'de önemli bir gelişim kaydedildiğini söyledi. Market raflarında "Yüzde 100" meyve suyu sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Karhan, bu içecek türüne koruyucu katkı yapmanın yasak olduğunun altını çizdi.

Karhan, sterilizasyonunun çok kolay olduğunu anlattığı meyve sularının uygun koşullarda saklanması halinde rahatlıkla tüketilebileceğini ifade etti.

Yüzde 100 meyve sularının besleyiciliğinin çok yüksek olduğunu belirten Karhan, sahip oldukları vitamin ve fonksiyonel bileşiklerin vücut için yararlı etkileri bulunduğunu anlattı. Meyve sularının yemeklerin yanında tüketilmesinin bazı olumsuz etkileri olabileceğine dikkati çeken Karhan, "Meyve suları yemeklerle tüketildiği zaman bazı mineral maddeleri bağladığı ve mineral madde emilimini azalttığı söyleniyor. Bu önemli. Yemeklerle birlikte düşünmemek lazım" diye konuştu.

"Gazoz daha tehlikeli"

Karhan, içecek sektöründeki gelişmeler ve sağlıklı yaşam konusundaki bilinç düzeyinin artmasıyla kolalı içeceklerdeki koruyucu madde kullanımına artık son verildiğine değindi. Kolalı içeceklerin etiketlerinde, insan sağlığına zararlı koruyucu maddelere artık yer verilmediğini ifade eden Prof. Dr. Karhan, şöyle konuştu:

"Kolalı içeceklerin zararı, faydalı olmaması ve faydalı içeceklerin içilmesine engel olmasıdır. Bunlardan biri de meyve suyudur. Meyve suyu çok yararlıdır. Yoğun mineral madde içerir. İçinde tanımlanmış hastalıklara karşı koruyan birçok bileşik vardır. Kısa süreli enerjiye dönüşebilecek şekerler vardır. Çocuk için önemli bu. Çocuk, meyve suyu yerine kola içtiği zaman bu yararları alamaz. İşte kolalı içeceklerin zararı budur. Gazozları sorarsanız, onlar zararlıdır. Gazozlarda bütün korucu maddeler vardır. Anne ve babalar bunu düşünmüyor. 'Kola yasak ama gazoz alabilirsin' diyorlar ama bunun tam tersi. Etiketlerine bakın, gazozların içinde koruyucu, kimyasal katkı var."

"Kolanın içindeki asit ayrandaki kadar"

Prof. Dr. Karhan, kolalı içeceklerde bulunan asitin meyve suyu, ayran ya da turşudaki kadar olduğunun altını çizdi. Kolalı içeceklerin özütüne ilişkin bilginin ise kamuoyu ile paylaşılmadığını hatırlatan Karhan, şunları söyledi:

"Kolalı içeceklerin esasını oluşturan özütündeki oranlarını bilmiyorum ama meyankökü, karamel, keçiboynuzu kısmen kullanılıyor. Çok özel bir lezzet bulmuşlar, kabul etmek lazım ve güzel bir şey ama 'Kola yasak' diyerek çocukların daha fazla ilgisini çekmeye gerek yok. Zaman zaman içmelerine izin vermek lazım. Zararlı da değil, sadece faydalı içeceklerin içilmesini engelliyor."


11 yıl önce