|

Sarılık dört bir yanımızı sarmasın

Dünyadaki en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biri olan viral hepatit, halk arasındaki tabiri ile bulaşıcı sarılık; gıda ve su hijyeninin yetersiz olduğu, kişisel bakım ve kişiler arası temasta hijyene özen gösterilmeyen her noktada kolaylıkla ortaya çıkabiliyor.

Aa
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:43 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Sarılık dört bir yanımızı sarmasın
Sarılık dört bir yanımızı sarmasın

28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü vesilesiyle açıklama yapan Dr. Mustafa Yaşar, halkı özellikle manikür-pedikür aleti, jilet, kan taşı, piercing, dövme aparatları gibi ürünlerinin ortak kullanımından, hijyeninden emin olunmayan restoranlardan ve yeterince arındırılmamış meyve-sebze tüketiminden kaçınmaları konusunda uyardı. "Bulaşıcı sarılıktan korunmanın en öncelikli yolu, temizlik kurallarına tam anlamıyla uymaktır." diyen Dr. Yaşar, A ve B tipi sarılıklara karşı bağışıklık sağlayan aşılardan da yararlanılabileceğini kaydetti.

Vücudun en önemli detoks organı karaciğere yerleşen virüslerin ortaya çıkardığı viral hepatit, yani bulaşıcı sarılık hastalığı, birçok yaşamsal maddenin yapımı dahil 500'den fazla görevi bulunan karaciğeri çalışamaz hale getirebiliyor. Böylelikle birçok farklı hastalığa da zemin hazırlıyor. 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü vesilesiyle konuyla ilgili farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda açıklamalara bulunan Dr. Mustafa Yaşar, deride sararma, idrar renginin koyulaşması, dışkı renginin açılması, baş, kas, eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma gibi belirtilere dikkat çekti. Dr. Yaşar, bazı hastaların hiçbir belirti yaşamadan sarılık geçirebildiğini kaydederken, kesin tanı için kan testi gerektiğini belirtti.

Sarılıktan korunmak mümkün

"Özellikle dışkıyla kirlenmiş yiyecek, içecek ve sularla bulaşan ve toplumda en sık görülen A tipi sarılığın mikrobu dış ortam koşullarına oldukça dayanıklı olduğu için, temizlik kurallarına kesinlikle uymak ve her ortamda, her koşulda el temizliğine özen göstermek korunmanın temel kuraldır. A ve E tipi sarılıklardan korunmanın ön şartı tuvaletten sonra ellerin mutlak surette yıkanması, temizliğine güvenilmeyen yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi, çiğ yenen sebze ve meyvelerin temiz suyla ve özenle yıkanmasıdır." diyen Dr. Yaşar, "B ve C tipi sarılıklardan korunmak için de öncelikle başkalarına ait jilet, ustura, tırnak makası, manikür-pedikür malzemesi, hızma gibi malzemelerin ortak kullanılmaması gerekir. Piercing, dövme gibi uygulamalar bulaşmanın en kolay yollarından. Tam tıbbi sterilizasyon yapılamayan koşullarda, bu tür uygulamaların sarılığı bulaştırması kaçınılmaz." dedi.

Bulaşıcı sarılıktan korunmanın en temel yollardan birinin önceden aşılanmak olduğuna işaret eden Dr. Yaşar, sarılık taşıyıcısı annenin de yenidoğan bebeğine doğumdan sonraki ilk 6 -12 saat içinde B tipi sarılık hastalığına özel bir serum ve B tipi sarılık aşısının yapılması gerektiğini belirtti. Evlilik öncesinde eş adaylarının B tipi sarılık için tetkiklerini yaptırması ve henüz B tipi sarılık mikrobuyla karşılaşılmamışlarsa üç doz aşı uygulanması gerektiğini kaydetti.



10 yıl önce