|

Sesötesi dalgayla kanseri yendi

Erkeklerde en çok görülen prostat kanseri, erken teşhisle olumlu sonuçlar doğuruyor. Sesötesi dalgalarıyla tedavi olan 60 yaşındaki hasta diğer kanserlilere de umut oldu

Begüm Çelikkol
00:00 - 6/09/2013 Cuma
Güncelleme: 23:04 - 5/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Sesötesi dalgayla kanseri yendi
Sesötesi dalgayla kanseri yendi

Tıp teknolojisindeki gelişmeler birçok hastalıkta olduğu gibi kanser türlerinde de hastalara umut oluyor. 60 yaşındaki Tanaş Kıryako bu hastalardan biri. Yayılmamış evrede prostat kanseri olan Kıryako''ya, ''Sesötesi Dalgaları'' teknolojisi ile 2 saat süren başarılı bir operasyon yapıldı.

Bilim insanları tarafından ilk olarak 1994''de Viyana Üniversitesinde geliştirilmeye başlanan ''Sesötesi Dalgaları Teknolojisi'' yapılan başarılı ameliyatların ardından tüm dünyada uygulanmaya başlandı. HIFU olarak adlandırılan bu yöntem; yüksek yoğunluklu ultrason dalgalarının prostata iletilmesiyle yayılmamış prostat kanserlerini tedavi edebiliyor. Tedavi, ultrason enerjisinin iletildiği dokuda ısı artışı sağlayarak hedef bölgedeki hücrelerin tahrip olmasına ve kanserin robotik yolla kansız ve bıçaksız olarak yok edilmesine olanak sağlıyor.

İKİ SAATLİK BİR OPERASYON

Yöntemi 60 yaşındaki Tanaş Kıryako''ya uygulayan Prof. Dr. M. İhsan Karaman; ''Hastalık yayılmamış evrede ve ameliyat dahil tüm seçeneklere uygundu. Hastamız daha hafif ve az zarar veren bir yöntem istediğinden, kendisine ''Sesötesi dalgaları'' teknolojisi uyguladık. 2 saat süren başarılı bir operasyon sonrasında hastamızın durumu iyi. Hastamız ev istirahatinin ardından normal günlük aktivitesine dönebilecek durumda. PSA düzeyi ölçümleri için 3 ay sonra kontrolleri yapılacak'' şeklinde konuştu.

KAN TAHLİLİNİN ETKİSİ

Tanaş Kıryako, ''60 yaşındayım, 3 ayda bir rutin kan tahlillerimi yaptırırım. Son yapılan tahlillerimde kanda PSA değeri yüksek çıktı. Sonuç bu olunca doktorum Haydarpaşa Numune Hastanesi''ne yönlendirdi. Kanser teşhisi için biyopsi yapıldı. Kanser olduğum anlaşılınca hiç üzülmedim. Hiçbir şikayetim, rahatsızlığım yoktu. Tereddüt etmeden doktoruma güvendim. En güvenli ve sonrası açısından en rahat HIFU yönteminin olduğunu öğrendim. Operasyon için hastaneye yattım. Herkese bu tedaviyi öneriyorum. Kan yok, dikiş yok, kendimi son derece iyi hissediyorum. Ameliyat sonrasında ertesi gün ''ben ameliyat oldum mu'' diye kendi kendime sordum'' dedi.

Kurtarma tedavisi

Prof. Dr. M. İhsan Karaman yöntemin, gerek yaş gerekse genel durumlarından dolayı açık ameliyatın uygulanmadığı kimselerde, daha önce radyoterapi almış veya açık ameliyat geçirmiş kimselerde ''kurtarma'' tedavisi olarak da uygulanabildiğini belirtiyor. HIFU teknolojisinde, kalın bağırsaktan giriş yapılarak önce prostat değerlendirilir, bilgisayar programı yardımıyla tahrip edilecek yerler belirlenir. Daha sonra cihaz, robotik programı ile belirlenen yerlere atış yaparak ısıyla tahrip eder. Tedavi bir buçuk ila iki buçuk saat arasında sürer.

Prostat kanserinde hiçbir yöntem için ''kesin çözüm'' denemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Karaman; 2010 yılında 803 hastalık serilerinde bildirilen 6.5 yılda % 98 kansere-özgü yaşama oranı, HIFU''nun gösterir. Doğru vakalarda daha az zarar vererek, açık ameliyatın başarısını yakalar'' diyor.


11 yıl önce