|

Şiddetli karın ağrınız mı var?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, apandisitin başka hastalıklarla karıştırılmasından dolayı doğru teşhis konulmadığında ölümle sonuçlanacak kadar büyük risk içerdiğini belirtiyor

00:00 - 5/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:51 - 4/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Şiddetli karın ağrınız mı var?
Şiddetli karın ağrınız mı var?

Çeşitli nedenlerle apendistin içi tıkandığı zaman, apendist lümeninde sıvı birikir, mikroplar çoğalmaya başlar ve iç basınç artar. Basıncın artması ile apendiks dokusunun kanlanması ve beslenmesi bozularak çürür ve patlar. Apandisitin önlenmesi için herhangi bir ilaç ve tedavi yöntemi yoktur. Apandisit en sık 30'lu yaşlarda görülmektedir. Çocuklarda ise 4-6 yaşlarında daha sık rastlanmaktadır. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, apandisit belirtilerini şöyle sıraladı

  • Karın Ağrısı; Apandisit ağrısı 4 ile 6 saat sürer çoğalma ve azalma gösterebilir. Ancak tamamen yok olmaz. Bazı hastalarda ağrı karnın sağ alt bölgesinde başlar ve yayılırken bazı hastalarda ise sağ alt kadranda başlayıp orada kalır. Apandisit ağrısı sırtta, sağ ve sol kasıkta ve mesane üstünde hissedilir.
  • İştahsızlık; Hastaların hemen hepsinde ağrıdan da önce görülen bulgu iştahsızlıktır.
  • Bulantı ve Kusma; Genellikle hasta bir şey yediğinde kusar.
  • Bunların yanında yüksek ateş, kabızlık, ishal ve gaz çıkaramama gibi şikayetler de apandisitin önemli belirtilerindendir.
  • Apandisit genellikle mide-bağırsak iltihabı, kadın hastalıkları, safra kesesi ve pankreas iltihabı gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilir bu nedenle teşhisin net konulabilmesi için acil bir durum içermediği sürece 24 ile 48 saat hasta kontrol altında tutulmaktadır.

  • Kesin tedavisi ameliyat

    Prof. Dr. Hasan Taşçı, apandisitin kesin tedavisinin ameliyat olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Taşçı, “Apandisit erken teşhis edildiğinde ameliyatı 20-30 dakika sürer ve hasta hastanede bir gün yatar. Eğer apandisit patlamış ise, ameliyatla apandisit alınarak karın içi yıkanır hasta yaklaşık 2-3 gün hastanede kalır. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarır” dedi.



    12 yıl önce