|

Sigara paketleri değişiyor!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, tütünle mücadele kapsamında yapılacak düzenlemeyle paketlerde görselde cazibe algısını değil, çirkinlik algısını yerleştirmeye çalışacaklarını belirtti.

Aa
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 11:58 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Sigara paketleri değişiyor!
Sigara paketleri değişiyor!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tütünle mücadele kapsamında yapılacak uygulamalar ile nargile kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin tütünle mücadelede katettiği yolun diğer ülkelere örnek gösterildiğini belirten Müezzinoğlu, yeni yapılacak çalışmalarla yasakların genişletileceğini ifade etti.

Müezzinoğlu, tütün ürünlerindeki görsel cazibenin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirerek, "paketin algısı çok önemli. Paketle ilgili düzenlemeye ilişkin Tütün Üst Kurulu'nda da değerlendirmeler yapılarak çalışmalar yürütülüyor. Şu anda son değerlendirmeler de ilgili kurumlara gönderildi" dedi.

Gençlerin ve çocukların algısında "cazibe" yerine "yanlışlık" algısının iyi oturtulması gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, "Dolayısıyla, yeni düzenlemeyle paketlerde görselde cazibe algısını değil, anlamsızlık veya çirkinlik algısını, kötü algısını yerleştirmeye çalışacağız. Yoksa, içen kişi için paketin nasıl olduğu önemli değil ama bazen markası dolayısıyla paket masaya konulur. Şimdi, bundan ayrı bir hava elde etmeme aksine negatiflik söz konusu olacak" diye konuştu.

"Parklarda sigara içenlere ayrı bir yer yapılacak"

Bunun dışında yeni düzenleme ile birlikte parklarda sigara kullanımının da yasaklanacağını dile getiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Parklarda çocuklar, aileler var. İnsanların sağlık ve huzur için gittiği bir ortamda birinin o algının tanıtımını yapmasına artık müsaade etmeyeceğiz. Dolayısıyla, parkın bir köşesinde sigara içenlere ayrı bir yer yapılacak. Sigara içenler buranın dışında sigara içemeyecek.

Bunun dışında çocuk parklarının ise herhangi bir köşesinde sigara içilemeyecek. Orada, diğer parklarda olduğu gibi ayrı bir sigara içilmesi için de bölüm bulunmayacak. Alışveriş merkezlerinde de düzenleme olacak. Alışveriş merkezlerinin önündeki çirkin görüntü de ortadan kaldırılacak.

Hastane bahçelerinde içildiğine dair şikayetler oluyor. Bunlar değerlendiriliyor. Ayrıca lokantalarda her tarafı açık olduğunda tüm masalarda sigara içiliyor. O zaman orada bulunan ve sigara içmeyen kişiler pasif içici durumuna düşüyor. Açık alanlarda da belirlenen köşeler dışında sigara içilmesine izin verilmeyecek. Bunlarla ilgili düzenlemeleri hazırladık, inşallah Başbakanlık'tan da onayı aldıktan sonra uygulamaya girecek. Ben eylül-ekim gibi çıkmasını bekliyorum; ama en geç 2015 takvimini planlayabiliriz."

Üretici firmaların tepkisini de değerlendiren Müezzinoğlu, "Tepkiler kısmında büyük oranda rahatladık. Çünkü hükümetin, Başbakanın, Bakanlığın ve toplumun kararlılığı etkili oldu. Benim de ilk Bakan olduğum dönemde bir iki denemeleri oldu, ama baktılar ki bakan değişikliğinde bir şey değişmedi. Oradan bir baskı boyutunda umutsuzluklarını görüyorum. Farklı tedbirleri alıyorlar. Mentollü, hafif, nikotini süzen filtreli gibi algı yönetimini istismar eden bir anlayış içinde davranılıyor. Ancak kötü ve sağlıksız olanı parlatma cümlelerine toplumun kanmaması gerekir" diye konuştu.

10 yıl önce
default-profile-img