|

Tıp tarihine geçecek

Türkiye'nin yüz nakli yapılan üçüncü hastası Hatice Nergis, Moldovalı Olga Aygün'den alınan çeneyle nakledilen üst dişleri tutarsa tıp literatürüne geçecek

Aa
00:00 - 7/04/2012 суббота
Güncelleme: 03:51 - 7/04/2012 суббота
Yeni Şafak
Tıp tarihine geçecek
Tıp tarihine geçecek

Hatice Nergis'e yüz nakli yapan ekibin başı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen, hastanın son durumuyla ilgili bilgi verdi. Nergis'in rahatça konuşup yürüyebildiğini, mimiklerini de kullandığını anlatan Özmen, 'Orta yüz bölgesinde zaten bir sıkıntısı olmadığı için mimiklerini çok rahat kullanmaya başladı' dedi.

PROTEZ GÖZ TAKILACAK

Nergis'in kaza sonrası kaybettiği sol gözünün yerine protez takılacağını bildiren Özmen, Diş Hekimliği Fakültesi Protez Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Kocacıklı tarafından hazırlanan göz protezi için 'soket' adı verilen bir yuva hazırlanacağını belirtti.

Daha sonra da hastanın göz kapaklarının şekillendirileceğini dile getiren Özmen, 'Bütün bu sürecin 6 ayı alması bekleniyor. Her şey bittiğinde gerçek bir göz gibi olacak, yüzü tamamen normale dönecek' diye konuştu. Özmen, Nergis'e, Olga Aygün'den alınan çeneyle üst dişlerin de nakledildiğini, alt çeneye ise Doç. Dr. Mustafa Kocacıklı tarafından diş implantı yapılacağını kaydetti. Kocacıklı, Nergis'e takılacak protez gözün hazır olduğunu, bunu bir iki gün içinde yuvasına yerleştireceklerini söyledi. Protezle gözle yaptıkları denemeden çok iyi sonuç aldıklarını ifade eden Kocacıklı, 'Hastamızın halen bir göz yuvası var. Protez gözü buraya yerleştireceğiz' dedi.


TUTARSA DÜNYADA iLK OLACAK

Diş Hekimliği Fakültesi Protez Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Kocacıklı da Nergis'e yapılacak diş implantıyla ilgili bilgi verdi. Donör Olga Aygün'den hastaya çeneyle 10 diş nakledildiğini anlatan Kocacıklı, şunları söyledi: 'Kadavradan diş nakli dünyada bir ilk olacak. Hastamızın dişlerinin tutup tutmayacağını şu anda henüz bilmiyoruz. Tutarsa bu dünyada bir ilk olacak ve literatüre geçecek. Hastamızın nakledilen dişlerini yakından takip ediyoruz. Şimdiye kadar bir komplikasyon olmadı. Hastanın alt çenesine ise implant yapılacağını belirten Kocacıklı, 'Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı'ndan uzmanlar öncelikle alt çene için kemik yapacak. İmplant dişler bu kemiğe yerleştirilecek' dedi.



12 лет назад