|

Torba işkencesine son

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarının uyguladığı bir yöntemle, ince bağırsaktan kalın bağırsak oluşturularak, hastanın hayat boyu torba taşıması önleniyor.

Aa
00:00 - 24/12/2006 Pazar
Güncelleme: 01:26 - 24/12/2006 Pazar
Yeni Şafak
Torba işkencesine son
Torba işkencesine son

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda uygulanan yöntemle, ince bağırsaktan kalın bağırsak oluşturularak, hastaların ömür boyu torba taşıması engelleniyor.

EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Proktoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, kalın bağırsağın yaygın iltihabi hastalıklarında (ülseratif kolit), kalın bağırsağın çıkarılarak, ince bağırsağın karına bağlandığını ve hastaların yaşam boyu torba taşımak zorunda kaldıklarını belirtti.

KANSERE DÖNÜŞEBİLİR

Akgün, uyguladıkları bir yöntemle kalın bağırsağı çıkardıktan sonra, ince bağırsaktan kalın bağırsak benzeri bir hazne yaptıklarını, bunu makata bağladıklarını ve bu sayede hastaları torba taşıma zorunluluğundan kurtardıklarını kaydetti.

Kalın bağırsak iltihaplarının, ABD ve Batı toplumlarında yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Akgün, hastalığın tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşebileceğini, hastalığın ilk önce ilaçla tedavi edilebildiğini, ancak ileri safhalarda mutlaka cerrahi operasyona ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Akgün, "Operasyon 4-5 saat kadar sürüyor. Bu teknik 55 yaşına kadar olan hastalarda uygulanabiliyor. Hastalık daha çok 25-30'lu yaşlardan sonra ortaya çıkıyor" görüşünü bildirdi.


17 yıl önce