|

Türkiye''de kızamık salgını yok

''Türkiye''de büyük bir kızamık salgını var'' iddialarına Sağlık Bakanlığı''ndan açıklama geldi

Aa
00:00 - 23/03/2013 Cumartesi
Güncelleme: 21:39 - 22/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye''de kızamık salgını yok
Türkiye''de kızamık salgını yok

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, '''Türkiye''de kızamık salgını olduğu''' iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü''nün kızamık programı çerçevesinde 2003''ten bu yana yürütülen aşı kampanyasından olumlu sonuçlar alındığını anlatan Torunoğlu, vaka sayılarında 2006''dan itibaren büyük bir düşüş olduğunu bildirdi.Torunoğlu, ''Bilim Kurulumuza göre Türkiye''de şu anda bir kızamık salgını yok. Kontrollü bir vaka artışı söz konusu'' dedi.

VİRÜS AVRUPA''DAN

Avrupa''da son yıllarda büyük bir kızamık salgını yaşandığını, 2011''de yurt dışı virüsle hastalanan 111 vaka ortaya çıktığını anlatan Torunoğlu, '''Ülkemizdeki vakalarda B-3 ve D-8 olmak üzere iki tip virüs görülüyor. Oysaki Türkiye''nin yerli kızamık virüsü D-4 ve D-6 tipindedir. Görüldüğü gibi ülkemizdeki vakalarda görülen kızamık virüslerinin tümü yurt dışı kökenli. '''

BİRŞEY GİZLENMİYOR

Kızamık vakalarının toplumdan gizlenmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Torunoğlu, '''5 aydır tedbirleri uyguluyoruz. Ülkemizde kızamıktan ölen vaka yok. 2 çocuğun hayatını kaybettiği iddiası gerçek dışı''' dedi.

Bakanlıktan yeni strateji

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurumu kızamık için şu önlemleri aldı:12. ayda yapılan kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı 9. aya alındı. 12. ayda bu aşı bir doz daha yapılacak. 1. sınıftakilere yapılan kızamık aşısı artık ana sınıfındayken yapılacak. 48-66 aylık çocuklara bu yıl kızamık aşısı yapılacak.

Askerliğini yapanlarda kızamık görülmesi üzerine 1991''den önce doğanlar kızamığa karşı aşılanıyor.20 yaş üstünde olup isteyenlere de aşı uygulanacak.


11 yıl önce