|

Türkiye'nin akciğer kanseri haritası...

Türkiye'nin Akciğer Kanseri Haritası” projesi tamamlandı. Çalışmaya göre en fazla akciğer kanseri görülen il İzmir

00:00 - 15/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 23:50 - 14/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'nin akciğer kanseri haritası...
Türkiye'nin akciğer kanseri haritası...

Türk Toraks Derneği'nin Akciğer ve Akciğer Zarı Kanserleri Çalışma Grubu tarafından 2005 yılında 9 ilde başlatılan projenin ilk sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Proje Sorumlusu Doç. Dr. Tuncay Göksel, çalışma kapsamında Türkiye'nin 7 bölgesini temsilen İzmir, Bursa, Antalya, Sivas, Erzurum, Trabzon ve Diyarbakır'da belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içinde yeni olguları, İstanbul ve Ankara'da ise görülme sıklığı ve bunu etkileyen etkenleri incelediklerini söyledi.

Göksel, erkeklerde yılda yeni hasta görülme hızının yüz binde 42, kadınlarda ise 4,8 olarak belirlendiğini ifade etti. Göksel, “Buna göre Türkiye'de her yıl 16 bin 502'si erkek, 1977'si kadın olmak üzere toplam 18 bin 479, yani yaklaşık yeni 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konulması bekleniyor” dedi. Çalışmaya göre en fazla yeni akciğer kanseri görülen ilin İzmir, en az görülen kentin ise Diyarbakır olarak belirlendiği ifade edildi.


KOAH, her yıl 3 milyon kişinin hayatını bitiriyor

Dünyada her yıl 3 milyondan fazla kişi Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle ölüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, KOAH'ın kişide ilk sigara içildiği gün başlayan bir hastalık olduğunu söyledi. Dünya KOAH Günü dolayısıyla Kayseri, İzmir ve Zonguldak'ta sağlık taramaları yapıldı.




16 yıl önce