|

Uygun taramaların ne olduğunu biliyor musunuz?

00:00 - 10/04/2012 Salı
Güncelleme: 00:50 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Uygun taramaların ne  olduğunu biliyor musunuz?
Uygun taramaların ne olduğunu biliyor musunuz?

Kanserle doğru mücadelenin ilk adımında sağlıklı bir yaşam sürmek, ikinci adımda ise uygun tarama programları ile erken teşhis yer alıyor. Kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı kanserlerinde düzenli taramaların sağ kalımı artırdığı dünyada kesin olarak kanıtlandı. Bu nedenle bu üç kanser türüne karşı düzenli tarama öneriliyor. Kanser hastalığının kontrol altına alınmasında erken teşhisin önemini vurgulayan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Derin; özellikle üç kanser türüne ilişkin yapılacak taramaları şöyle özetliyor:

Meme: 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi ve meme ultrasonografisi yaptırması gerekiyor.

Kalın bağırsak: Kadın ve erkeklerin 50 yaşından itibaren üç yılda bir kolonoskopi ya da üç kere ard arda verilecek gaitada gizli kan taraması yaptırması gerekiyor.

Rahim ağzı: Rahim ağzı kanserine karşı, kadınların senede bir rahim ağzından PAP Smear testi yaptırması tavsiye ediliyor.

Akciğer: Kesin bir tarama yöntemi olmasa da, bazı çalışmalar, ağır sigara içicilerinde senede üç defa düşük dozlu bilgisayarlı tomografi ile taramanın akciğer tümörlerini erken yakalamakta ve hastayı kurtarmakta işe yaradığını ortaya koyuyor. Kansere neden olan çevresel faktörler arasında ilk sırada tütün kullanımı geliyor. Ayrıca alkol tüketimi, kötü beslenme, modern hayatın getirdiği kimyasallara çok fazla muhatap olmak, hava kirliliği, gıdalarda katkı maddelerinin artışı, henüz bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da GDO'lu besinlerin tüketimi kanser vakalarını artırıyor.

Kısa bir not:

* Erkeklerde prostat kanseri, daha kolay tespit edilebildiği için 1980'lerden sonra artış gösterdi.

* Kadınlarda tiroid kanseri daha sık görülüyor.




12 yıl önce
default-profile-img