|

Uykunun faydaları saymakla bitmiyor!

Zihnimiz güçlenir, hasarları onarır, bağışıklık sistemimiz güçlenir...

İha
00:00 - 2/11/2012 Cuma
Güncelleme: 10:48 - 2/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Uykunun faydaları saymakla bitmiyor!
Uykunun faydaları saymakla bitmiyor!

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Şubesi tarafından bu hafta, uykunun insan sağlığı üzerindeki etkileri ve faydaları değerlendirildi. İnsan yaşamında hava ve su kadar ihtiyaç olduğu belirtilen uykunun faydaları saymakla bitmiyor.

Bir beyin fonksiyonu olan uykuda, hiçbir hayati organın tamamen durmadığı, hatta belli beyin bölümlerinin daha fazla çalıştığı, vücudun diğer bölümlerinin istirahata sevk edildiği bir halin yaşandığı belirtildi.

''UYURKEN YENİDEN DOĞARIZ''

İnsanın uyurken adeta yeniden doğduğu ve beynini boşalttığını belirten Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, ''Rüyalarla tortuları dışarı atarız ve zihnimiz güçlenir. Vücudumuzdaki toksinler temizlenir ve hücrelerimiz yenilenir. Bu arada gün boyunca oluşan hücre hasarları onarılır. Uyku, stresten kaynaklanan aşırı kortizonu dengeler ve her türlü hasarı onarır. Bizi uyutan hormonlar, gün doğarken mutluluk hormonu olarak tanıdığımız seratonin'e dönüşür ve gözlerimizi umutla, neşeyle açmamızı sağlar. Uyku sırasında bağışıklık sistemimiz güçlenir ve dayanıklılığımız artar. Uyurken, tüm organlarımız, kalbimiz, midemiz, karaciğerimiz ve kaslarımız da dahil olmak üzere her şey yavaşlayarak dinlenir, temizlenir ve yenilenir. Uykuya dalma veya sürdürmede güçlük, yani uykusuzluk (insomnia) toplumda her üç kişiden birinde görülen önemli bir sağlık problemidir. İnsanların çoğu bir veya iki gece uykusuzluk çeker, ancak bu durum bazen haftalar, aylar ve hatta yıllarca sürebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışmanız gereklidir.'' dedi.


11 yıl önce