|

Vadi'yi izleyen çocuk Polat olmak istiyor

Çocuklara şiddet içeren yayınları izletmeyin...

İha
00:00 - 19/11/2013 Salı
Güncelleme: 10:04 - 19/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Vadi'yi izleyen çocuk Polat olmak istiyor
Vadi'yi izleyen çocuk Polat olmak istiyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seher Akbaş, ''Kurtlar Vadisi''ni izleyen çocuklar Polat Alemdar gibi olmaya çalışıyor. Polat Alemdar'ı model alıp biraz şiddet uygulayan, biraz çete yaklaşımları olan çocukları çocuk psikiyatrisinde gördük. Ailelerin bu tarz filmleri seyrettirmelerini çok sakıncalı buluyorum'' dedi.

Anne ve babalara seslenen Yrd. Doç. Dr. Seher Akbaş, televizyonun çocuklar üzerinde bıraktığı olumsuz etkilere dikkat çekti. Özellikle anne ve babaların çocukları ekran başında bırakmamasını, beraber zaman geçirmelerini isteyen Akbaş, ''Çünkü ekran başında kalan çocuğun sosyal iletişimi, o gelişimsel süreci olumsuz etkileniyor. Biz televizyon başında geçirilen zamanın çok sınırlı, çok net olmasını istiyoruz. Bazen anne-babalar günlük işleriyle uğraşırken çok farkında olmuyor. Çocuklar televizyon başında çok zaman geçiriyor. İçerik de bizim için önemli oluyor. Çocuklar seyrettiği çizgi film içerisinde çok fazla şiddet içerikli filmler varsa biz biliyoruz ki, bu çocuklar biraz daha fazla şiddete eğilimli olmaya başlayabiliyorlar. O nedenle çocukları şiddete yönlendiren, çocuklarda şiddeti model alıp öğrenebilecekleri ortamlar sağlayan çizgi filmleri çok fazla seyretmelerini istemiyoruz'' diye konuştu.

Kurtlar Vadisi filminin prototip bir film olduğunu ifade eden Akbaş, ''Oradaki bütün kahramanlar silah kullanıyor. Bütün kahramanların aynı zamanda yüceltilen bir yanı var. Yüceltilen bu yanın içerisinde de silah kullanan yanı da var. Burada kahramanların silah kullanması, şiddete meyil etmesi, hemen kalkıp karşısındakini dövmesi sanki iyi bir modelmiş gibi sunuluyor. Öyle olunca da bu çocuklar açısından onların idealize ettikleri modellere dönüşüyor ve Polat Alemdar gibi olmaya çalışıyorlar. Bir dönemde bize böyle çocuklar da geldi. Polat Alemdar'ı model alıp biraz şiddet uygulayan, biraz çete yaklaşımları olan çocukları çocuk psikiyatrisinde gördük. Ailelerin bu tarz filmleri seyrettirmelerini çok sakıncalı buluyorum. Anne-babaların çocukları eğer şiddete yönelsin istemiyorlarsa televizyonlarının kumandalarının kırmızı düğmesine basarak kapatmaları gerekiyor. Kurtlar Vadisi bu anlamda çok kötü örnek olacak bir film'' şeklinde konuştu.

10 yıl önce