|

Yarı uyumlu ilikle hayata tutundular

Bazı kanser türleri nedeniyle yaşama şansı kalmayan 30 hastanın 15'i nakledilen yarı uyumlu ilikle yaşama tutundu. ABD'de 1998 yılından bu yana yapılmasına rağmen başarısı 2010 yılında rapor edilen yarı uyumlu ilik nakli, tekrarlayan lösemi ve yüksek riskli lenfoma nedeniyle acil nakile ihtiyaç duyanlar için umut oldu

Aa
00:00 - 30/03/2012 الجمعة
Güncelleme: 22:50 - 29/03/2012 الخميس
Yeni Şafak
Yarı uyumlu ilikle hayata tutundular
Yarı uyumlu ilikle hayata tutundular

Medical Park Antalya Hastanesi'nde, akrabaları arasında tam uyumlu vericisi ve beklemek için zamanı olmayan 30 hastaya yarı uyumlu ilik nakli yapıldı. Nakiller, ilik nakli olmazsa yaşama şansı bulunmayan hastaların yarısını hayata döndürdü.

Hastanenin Onkoloji ve Stem Hücre Transplantasyon Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Yener Koç, ilik nakline ihtiyaç duyan ve aileden tam uyumlu vericisi olmayan hastalar için yurt içi ve yurt dışındaki ilik bankalarına başvurduklarını söyledi. Genellikle Almanya ya da ABD'den ilik bulmaya çalıştıklarını dile getiren Koç, akraba dışı iliğin bulunma süresinin ortalama 9 ay olduğunu ve hastaların ancak yüzde 25'inin aranılan iliği bulabildiklerin ifade etti.

1998 YILINDAN BERİ YAPILIYOR

Bazı kanser türlerinde hastaların bu süreyi bekleme şansı olmadığını vurgulayan Koç, örneğin akut lösemi hastalarında standart tedavinin ardından hemen ilik nakli yapılmazsa tekrarlama oranının çok yüksek olduğunu kaydetti. Prof. Koç, ilik naklinin en geç 2-3 ay içinde yapılması gerektiğini söyledi.

ABD'de 5 yıl süreyle yarı uyumlu ilik nakli yapan ekibin 2010 yılında yayımladığı araştırmasında yüzde 55 başarı rapor ettiğini dile getiren Prof. Dr. Koç, “Bu yöntem 1998 yılından bu yana yapılıyordu ancak ABD'deki ekip yarı uyumlu nakillerin yüzde 55 başarıyla yapılabileceğini dünyaya gösterdi” dedi.

30 HASTAYA NAKİL

Yayımlanan araştırmanın ardından 2010 yılının Nisan ayında Türkiye'de ilk kez yarı uyumlu ilik nakillerine başladıklarını belirten Koç, şunları söyledi: “Bunlar vericisi olmayan ve hastalığın aciliyeti nedeniyle yurt dışından ilik getirilmesini bekleyemeyen kişiler. İki yılda tam uyumlu vericisi olmayan 30 hastaya yarı uyumlu ilik nakli yaptık. Hastalarımızın 15 tanesi hayatta. ABD'de uygulanan ilik nakli yöntemini burada başarıyla uygulayabildiğimiz için mutluyuz. ABD'de bu ilik naklini bulan doktorlar 6 ay sonra hastaların yüzde 60'ı yaşıyorsa bunu başarı olarak kayda geçiyorlar. Hedefleri 6 ay sonraki yaşamı yüzde 60 uzatmak.”

GRİP BELİRTİLERİYLE ORTAYA ÇIKTI

Füsun Bilgin de ilk olarak grip olduğu için doktora başvurduğunu söyledi. Yapılan tahlillerde beyaz kan hücrelerinin aşırı derecede yüksek çıkması üzerine hastalığının teşhis edildiğini belirten Bilgin, ailesinde kanser öyküsü olmadığını ifade etti. Bekleyecek zamanı olmaması nedeniyle Yener Koç'a yönlendirildiğini ifade eden Bilgin, kuzeni Ercan Büyükerman'dan yarı uyumlu nakil yapıldığını belirtti. Bilgin, “Sonuç gayet güzel. Nakilden sonra bir sıkıntı yaşamadım” dedi.


Kuzen iliği ile 'ikinci hayat'

Yarı uyumlu nakil yapılan hastalardan birinin de akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastası Füsun Bilgin olduğunu belirten Koç, akut löseminin tedavi edilmediği durumda haftalar içinde ölüme neden olduğunu söyledi. Bilgin'in hastalığının bir alt grup olan Philadelphia pozitif olduğuna işaret eden Koç, “Philadelphia pozitif olmak kötü bir gene sahip olmak anlamına geliyor. İlaçla yok edilmesi mümkün değil. Sadece ilik nakli olanlar yaşayabiliyor. İlik naklinin işe yaraması için de standart tedavinin ardından 2-3 ay içinde yapılması gerekiyor” dedi. Bilgin'in aileden tam uyumlu vericisi olmadığını kaydeden Koç, bu nedenle kuzeninden alınan yarı uyumlu kemik iliğinin nakledildiğini bildirdi. Bilgin'in ilik naklinin üzerinden 6 ay geçtiğini dile getiren Koç, hastanın iyileştiğini söyledi.



٪d سنوات قبل