|

Yüz naklini literatüre geçirecek

00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 03:39 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Yüz naklini  literatüre  geçirecek
Yüz naklini literatüre geçirecek

Gazi Üniversitesi'nde yapılan yüz naklinde hem alıcı Hatice Nergis, hem de donör Olga Ünal'a yapılan ameliyatlar, nakli yapan hekimleri tıp literatürüne geçirecek. Kamuoyuna yeni bir görünüme kavuşan hasta profilleriyle yansıyan yüz nakillerinin perde arkası, ilginç ayrıntılar içeriyor.

Yüzü bağışlanan vericinin ailesine vücut bütünlüğü içinde teslim edilmesini sağlayan, yüz nakli yapılan Hatice Nergis için protez göz ve diş tasarlayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kocacıklı, yüz nakillerinin perde arkasındaki ayrıntılarını anlattı. Kocacıklı, donöre, yüzünün kalıbı çıkarılarak hazırlanan ve birebir benzeyen protez maske takıldığını söyledi. Yüz nakli yapılan Hatice'nin sol gözünün yerine, sağlam gözüyle aynı görünümde protez göz takılacağını söyleyen Kocacıklı, bu protez gözün de çok özel usullerle hazırlandığını söyledi.

Nergis'in hastahaneden taburcu olabilecek kadar iyi olduğunu, ancak ağzının içiyle ilgili yapılması gerekenler bulunduğunu belirten Kocacıklı, 'Hastanın sol alt çenesinde bir kırık var. Biz eksik parçayı bir kalıpla üreteceğiz. Plastik ve rekonstrüktif cerrahiden Doç. Dr. Selahattin Özmen, hastanın kaburgasından çıkartılacak kemiği bu kalıp yardımıyla eksik parça şekline sokacak, bu da daha sonra çeneye nakledilecek. Kemik, çenede tuttuktan sonra diş protezi yapacağız. Bu süreç 6 ayı bulabilir' dedi.




12 yıl önce