|

Yüzleri güldüren tedavi

Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde (VBEAH) uygulanmaya başlanan "hiperbarik oksijen tedavisi" ile hastalar artık daha hızlı şifa bulacak.

Aa
00:00 - 19/11/2013 Salı
Güncelleme: 12:28 - 19/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Yüzleri güldüren tedavi
Yüzleri güldüren tedavi

Tarihi bin 600'lü yıllara dayanan, daha önce vurgun yiyen dalgıçlar için kullanılan oksijen tedavisi, ani işitme ve görme kaybı, kapanmayan kemik yaraları, diyabet, soba ve şofben zehirlenmeleri ile kangren olan uzuvların tedavisinde yüzleri güldürüyor.

Basınç odasına alınan hastaya bir atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan bir tedavi şekli olan hiperbarik oksijen tedavisinin, VBEAH Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinde uygulamasına başlandı.

Merkez sorumlusu Levent Demir, yaptığı açıklamada, Van'da uygulamaya başlanan tedavi yöntemiyle bölge illerine de hizmet verileceğini söyledi.

Tedavinin ilk olarak vurgun yiyen dalgıçların iyileştirilmesinde kullanıldığını ifade eden Demir, yöntemin, ani işitme ve görme kaybı, kapanmayan kemik yaraları, diyabet, soba ve şofbenden zehirlenmeleri, kangren olan uzuvlar ve kapanmayan yaraların tedavisinde uygulandığını bildirdi.

Tedavinin basınç odasında normal atmosferik basınçtan daha yüksek basınçlarda aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solunum alınmasıyla gerçekleştiğini aktaran Demir, şunları söyledi:

"Bu sayede vücuttaki oksijenlenmeyi 20 kata kadar, hatta daha fazla artırabiliyoruz. Soba zehirlenmelerinde, özellikle ani görme ve işitme kayıplarında da söz konusu yöntemden yararlanıyoruz. En çok da trafik kazaları sonucu oluşan ezilmeler ve yaralanmalar, kemik iltihaplarında kullanıyoruz. Bin 600'lü yıllardan bu yana uygulanan bu tedavi yöntemini oksijenlenmenin vücutta problem olduğu hastalıklarda kullanıyoruz. Ancak son yıllarda çok hızlı yayılan bir tedavi sistemi. Kimi hasta bir kaç seans, kimisinde ise biraz daha fazla olabiliyor. Eskiden bu tedaviyi almak için birçok hastamız batı illerine gitmek zorundaydı. Ama artık Van'da da bu hizmeti veriyoruz."

"Oksijen tedavisi çok bilinmeyen bir yöntem"

Demir, karbonmonoksit soba zehirlenmelerinde yöntemin sıkça kullanıldığını ifade ederek, "Eğer vakaya erken ulaşıp basınç odasına alabilirsek çok rahat bir şekilde hastaları kurtarabiliyoruz. Oksijen tedavisi çok bilinmeyen bir yöntem. Doktorlarımız ve halkımız bu yönde bilinçlendirilmeli" diye konuştu.

Merkezde tedavisi devam eden hastalardan Faruk Geyik, sol diz ön çapraz bağlarından ameliyat olduğunu, ayağındaki yaraların kapanması ve hızlı iyileşmesi için oksijen tedavisi gördüğünü söyledi.

Televizyon programlarından öğrendiği tedavinin, Van'da da uygulandığını öğrenince hemen merkeze başvurduğunu ifade eden Geyik, "Yaraların kapanmasında oksijen odasının yüzde 50 fark ettiğini gördüm. Burada da böyle bir tedavinin başladığını duyunca hemen talepte bulundum. İnşallah biz de yarar sağlayacağız. Eğer Van'da olmasaydı, basınç odasının olduğu en yakın illerden birine gidecektim. Uygulama bizim için çok büyük nimet" dedi.

Osman Altan (70) ise tedavi sayesinde gözünde çıkan yaraların hızla iyileştiğini belirterek memnuniyetini dile getirdi.


10 yıl önce