|

Peynir tüketmek kemik erimesini azaltıyor

Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ''Kemiklerin sessiz hırsızı osteoporoza peynir ile dur demek mümkün'' ifadelerine yer verdi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 17:36 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Peynir tüketmek kemik erimesini azaltıyor
Peynir tüketmek kemik erimesini azaltıyor

Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, peynir düzenli yendiğinde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan kemik erimesi riskinin azalacağını kaydetti.

Kemik erimesinin önlenmesi ve tedavisinde en iyi önlemlerden birinin kalsiyum almak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, vücudun kalsiyum ihtiyacının karşılanması için de kalsiyum zengini ve protein kaynağı olan peynirin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yetersiz kalsiyum alımında en çok çocuklukla erişkinlik arasındaki geçiş döneminde (adolesan) yer alanlar ile yaşlıların zarar gördüğünü dile getiren Garipağaoğlu, ''Adolesan dönemi kemik sağlığı açısından en önemli ve kritik dönemlerden biridir. Çünkü bu dönemde alınan yeterli kalsiyum ile kemik kitlesi maksimum düzeyine ulaşabilmekte, erişkinlik döneminde kemik kitlesi korunabilmekte ve post-menapozal dönemde ise sadece kemik dokusunun kaybı yavaşlatılabilmektedir'' görüşünü kaydetti.

Süt ürünlerinin kalsiyumun en zengin ve biyoyararlılığı en fazla olan kaynaklar olduğunu yineleyen Garipağaoğlu, yeterli ve önerilen miktarda kalsiyum tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Garipağaoğlu, ''Bunun için günde en az 60 gram peynir ile iki su bardağı süt veya yoğurt yemeye özen gösterin'' açıklamasında bulundu.


9 yıl önce