|

4'üncü Genç Yetenekler Kısa Film Yarışması sonuçlandı

Yeni Şafak
00:00 - 28/12/2008 Pazar
Güncelleme: 17:01 - 28/12/2008 Pazar
Yeni Şafak
4'üncü Genç Yetenekler Kısa Film Yarışması sonuçla
4'üncü Genç Yetenekler Kısa Film Yarışması sonuçla

İzmit-Saraybahçe Belediyesi tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Genç Yetenekler Kısa Film Yarışması'nın resmî sonuçları, geride bıraktığımız hafta içinde Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice tarafından İzmit'te düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Başkan Yenice, belediye olarak ilk kez 2005 yılında düzenlemeye başladıkları yarışmaya kısa film yönetmenlerinin ilgisinin her geçen yıl arttığını belirterek, “Mütevazı koşullarda hazırlayıp duyurduğumuz ilk yılki organizasyona toplam 38 yapıt katılmıştı. İkinci yıl bu sayı 48 oldu. 2007'de 88'e çıkan katılımcı sayısı bu yıl ise böylesine genç bir yarışma için rekor düzeye ulaşarak 137 olmuştur. Katılan yapıtlardan 17'sinin yurtdışından gelmesi de yarışmamızın artık uluslararası bir boyut kazandığının habercisidir. Hedefimiz, Türk sinemasına yeni yüzler, renkler ve bakış açıları kazandıran bu anlamlı organizasyonu, gelecek yıllarda da devam ettirip adım adım gelenekselleştirmektir” diye konuştu.

Yarışmada, yönetmenliğini Dağhan Celayır'ın yaptığı “Tek Notalık Adam” filmi birinci olurken, Mustafa Karakaya'nın yönettiği “Satılık” ikincilik, Hakan Dursun'un “Yüreğimde Ölüm Var” adlı çalışması ise üçüncülük ödüllerine lâyık görüldüler. Böylelikle, birincilik ve üçüncülük ödülleri “kurmaca-drama” türündeki yapıtlara, ikincilik ödülü ise “belgesel” kategorisindeki bir yapıta verilmiş oldu.

Öte yandan, yarışmada, yönetmenliğini Senem Tüzün'ün üstlendiği “Süt ve Çikolata” adlı bir diğer “kurmaca-drama” yapıt da sinemasal anlamda vaad ettiği yüksek umuttan dolayı mansiyon ödülüne lâyık görüldü.

Ödül kazananlarla birlikte, yarışmaya katılan bütün filmler 18-19 Aralık tarihlerinde İzmit'teki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir toplu gösteriyle kısa film dostlarına sunulurken, ödül töreni de 20 Aralık Cumartesi akşamı saat 20.00-23.00 arasında yine aynı merkezde gerçekleştirildi. Başkan Yenice ve bazı jüri üyeleri, düzenlenen törenle birinciliği kazanan yapıtın yönetmenine 5.000 YTL naktî ödül ve bir adet dijital video kamera, ikinciye 3.000 YTL naktî ödül, üçüncüye 2.000 YTL naktî ödül, mansiyon kazanan yapıtın sahibine de 1.500 YTL naktî ödül; yanısıra da bütün finalistlere başarı beratlarını sundular.

“4'üncü Genç Yetenekler Uluslararası Kısa Film Yarışması”nın büyük jürisi şu isimlerden oluşuyordu: İsmail Güneş (Yönetmen), Ezel Akay (Yönetmen), Ali Murat Güven (Sinema Yazarı), Nihal Bengisu Karaca (Sinema Yazarı), Coşkun Çokyiğit (Sinema Yazarı) Nejat Birecik (Sanat Yönetmeni), Volkan Karahasanoğlu (Oyuncu), Oktay Güzeloğlu (Kısa Filmciler Derneği Başkanı), Dr. Zümrüt Sevinç (Psikolog-Yazar), Yrd. Doç. Dr. Nigar Posteki (Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi).

Bu yarışmada finale kalan 30 filmin tam listesini, internet sitemizdeki konuyla ilişkili diğer haberde bulabilrsiniz.


15 yıl önce